Väitös: Miesten virtsaamisoireet yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin – "Saattavat olla merkki piilevistä sairauksista"

Väitöstutkimuksessa selvitettiin miesten virtsaamisoireiden ja kuolleisuuden yhteyttä, Tampereen yliopisto kertoo tiedotteessa.

Väitöstutkimuksen mukaan kuolemanriski on suurentunut virtsaoireista kärsivillä miehillä.

Lääketieteen lisensiaatti Jonne Åkerla selvitti väitöstutkimuksessaan, miten virtsaamispakosta koettu haitta muuttuu pitkän seurannan aikana keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla miehillä. 

– Tutkimus osoitti, että lievä virtsaamispakko on yleinen, mutta hyvin siedetty vaiva. Sen sijaan vähintään kohtalainen virtsaamispakko on verraten harvinaista, mutta esiintyessään se aiheuttaa merkittävää haittaa, eikä oireisiin tottuminen ole yleistä, Åkerla kertoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Åkerla tarkasteli myös virtsaamisoireiden ja kuolleisuuden yhteyttä, kun aiemmat tutkimukset ovat pitkälti keskittyneet tarkastelemaan yöllisten vessakäyntien ja kuolleisuuden yhteyttä.

Virtsaoireet nostavat kuolemanriskiä

Virtsaamisoireet ovat yhteydessä useisiin kuolemanriskiä nostaviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, metaboliseen oireyhtymään ja diabetekseen. 

Åkerlan tutkimuksen mukaan yövirtsaamisen eli nokturian lisäksi myös päivisin tapahtuva tiheä virtsalla käynti nosti lievänäkin kuolemanriskiä – myös silloin, kun tiedossa olevat sairaudet huomioitiin. Vähintään kohtalaisista tyhjennys- tai varastointioireista kärsivillä miehillä kuolemanriski oli niin ikään kohonnut. 

Vaikka vaikeammat oireet aiheuttavat suurempaa haittaa, haitan aste ei tutkimuksen mukaan ole yhteydessä suurempaan kuolleisuuteen. 

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa urologian erikoislääkärinä työskentelevä Åkerla selvitti tutkimuksessaan koneoppimismallin avulla, toimivatko virtsaamisoireet käyttökelpoisena kuoleman ennustetekijänä. 

Mallin kyky ennustaa viiden vuoden sisällä tapahtuva kuolema oli kohtalainen, mutta itse virtaamisoireet eivät lisänneet merkitsevästi mallin tarkkuutta.

– Virtsaamisoireiden rooli ennenaikaisen kuoleman ennustetekijänä vaikuttaa vähäiseltä, jos potilaan esitiedot on kattavasti selvitetty. Potilastyössä tehtävät oirekartoitukset ovatkin kriittisessä roolissa, kun havainnoidaan kliinisesti merkittäviä pitkäaikaisia virtsaamisoireita. Virtsaamisoireet saattavat olla merkki piilevistä sairauksista, minkä vuoksi virtsaoireisten miesten yleisen terveydentilan tarkastelu on perusteltua, Åkerla sanoo.

Mistä yöllinen virtsaamisen tarve johtuu?

Virtsaamisoireet ovat yleisiä, ja niiden esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Tärkein syy hoitoon hakeutumiselle on oireesta koettu haitta.

Moni herää nimenomaan öisin pissalle. Yöllisiä virtsakäyntejä voivat Terveyskylän mukaan aiheuttaa esimerkiksi runsas nesteen nauttiminen illalla, masennus, eturauhasen liikakasvu tai erilaiset sairaudet, kuten diabetes ja sepelvaltimotauti. Yöllinen virtsaaminen voi olla myös yliaktiivisen virtsarakon oire. 

Öinen pissahätä voi kieliä myös unipaneasta, kertoo Käypähoito.fi.

Katso myös: Esimerkiksi eturauhassyöpä aiheuttaa muutoksia virtsaamiseen

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo videolla, millaisia ovat eturauhassyövän oireet. Yksi virtsaamisoire on aina selvä hälytysmerkki.

Lue myös:

    Uusimmat