Herpesvirus on yleinen tauti, mutta vaaralliset tapaukset ovat erittäin harvinaisia.
MTV Lifestyle uutisoi eilen, että 10-vuotias tyttö oli menehtynyt Herpes simplex -virukseen, joka oli jäänyt lääkäreiltä huomaamatta.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lastenklinikan osastonylilääkäri, Helsingin yliopiston professori Harri Saxén kertoi MTV Lifestylelle, että kuolemaan johtaneet vakavat tapaukset ovat Suomessa hyvin harvinaisia.
– Vaikka herpesvirusta on hyvin runsaasti liikkeellä Suomessakin, niin siitä huolimatta nämä vakavat taudit ovat erittäin harvinaisia.
– HUS:issa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut lapsilla vain muutamia tapauksia. Vastasyntyneillä on ajoittain jopa henkeä uhkaavia herpesinfektioita. Silloin tällöin on näitä vaikeita tauteja, mutta ei edes joka vuosi.
– Tästä asiasta ei tarvitse olla huolissaan, Saxén korostaa.
Suomessa herpesvirus on yleinen. Yskänrokko esiintyy noin joka neljännellä suomalaisella ja lisäksi Suomessa esiintyy hyvin paljon myös genitaaliherpestä.
– Kun tartunta kerran saadaan, asuu herpesvirus koko ikänsä meidän elimistössämme ja aina välillä aiheuttaa lieviä infektioita.
Vaaralliset tapaukset mahdollisia sekä lapsilla että aikuisilla
Saxénin mukaan lapset saavat herpesviruksen yleensä kouluikäisinä ja ihan pienillä lapsilla se on harvinaista.
– Näitä harvinaisia herpestauteja esiintyy vastasyntyneillä, jotka ovat saaneet tartunnan äidiltään tai sitten joskus nuoret saavat vakavia keskushermoston tulehduksia.
Herpesviruksen muuttuminen vaaralliseksi on kuitenkin mahdollista myös aikuisilla.
– Puhutaan enkefaliitista eli aivotulehduksesta. Näitä esiintyy myös aikuisilla, mutta ne ovat harvinaisia heilläkin.
Milloin pitää hakeutua lääkäriin?
– Herpesvirukseen liittyy korkea kuume ja vakavissa tapauksissa usein on neurologisia oireita eli potilas on sekava, käyttäytyy omituisesti tai voi olla puheentuotossa vaikeuksia. Voi olla kaksoiskuvia ja kaikenlaisia keskushermostosta johtuvia vikoja.
– Eli ennen kaikkea tällaisia hermostollisia ongelmia. Potilaat ovat selvästi sairaita. Se ei ole mikään tavallinen flunssa, Harri Saxén selventää.
Vaikka viruksiin tehoavia lääkkeitä on olemassa huonosti, herpesvirukseen tehoaa asikloviirilääke. Sitä laitetaan paikallisesti huuliherpekseen ja vakavissa tapauksissa annetaan suoraan suoneen.
– Se tehoaa kohtuullisen hyvin, mutta jos tauti on edennyt pitkälle, niin sitten siitä ei ole enää hyötyä.