Vältä virheet palovammojen ensiavussa – muista varsinkin tämä erittäin tärkeä sääntö

Neuvot palovammojen hoitoon kannattaa painaa mieleen, sillä välitön ensiapu on tärkeä vammojen paranemiselle.

Palovammojen yleisin aiheuttaja on kuuma vesi, mutta myös syövyttävä kemikaali, kuuma esine tai öljy ja sähkö tai säteily voivat polttaa ihon.

Nopeasti ja oikein annettu ensiapu nopeuttaa ja helpottaa vammojen paranemista.

Muista kämmensääntö

Jos palovamma on suurempi kuin vamman saaneen kämmen, on soitettava ambulanssi tai hakeuduttava ensiapuun, kertoo Terveyskirjasto.

Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina, jos palovamma on laaja tai vamman saaneella on hengitys- tai verenkiertohäiriöitä.

Hoitoon aina, jos…

Palovammat vaativat aina ammattilaisen tutkimista ja hoitoa, jos ne ovat kasvoissa, käsissä, nivelissä, limakalvoilla tai hengitysteissä tai ne ovat aiheutuneet höyrystä, syövyttävästä kemikaalista tai sähköstä.

Vanhusten lievätkin palovammat tulee aina tutkituttaa ja hoidattaa ammattilaisella.

Jos ensimmäisen asteen tai pieni toisen asteen palovamma ei selvästi parane noin kahden viikon kuluessa tai vaurioituneen ihon ympärille tulee punoitusta, on syytä käydä terveydenhuollossa.

Vältä virheet

Älä puhko rakkuloita, koska muuten kudoksiin voi päästä epäpuhtauksia.

Jos rakkula puhkeaa itsestään, haava tulee puhdistaa ja peittää puhtaalla siteellä tai apteekista saatavalla rasvaharsotaitoksella.

Älä riisu itse palaneita vaatteita tai yritä poistaa iholle kiinnipalanutta ainetta, koska vamma voi pahentua. 

Palaneet vaatteet kannattaa kuitenkin poistaa vamman saaneen henkilön päältä, jos ne vaikeuttavat hengittämistä, kertoo Terveyskirjasto.

Palovammaa ei saa jäähdyttää kylmällä vedellä vaan veden tulisi olla kädenlämpöistä tai enintään viileää, muistuttaa NHS.

Muista, että jäähdyttämiseen liittyy elimistö alilämpenemisen riski, jos palovamma on yli 10 prosenttia kehon pinta-alasta eli jos palovamma peittää noin toisen yläraajan kokoisen alueen ihosta.

Toimi näin

Jäähdytä palovammaa välittömästi viileällä vedellä hanan alla tai vesiastiassa vähintään 20 minuutin ajan.

Jos palovammaa ei saa juoksevan veden alle, voi siinä pitää viileää, kosteaa liinaa. 

Kuuman ruoan tai juoman aiheuttamaa kielen palovammaa voi hoitaa laittamalla jääpalan suuhun muutamaksi minuutiksi, kertoo Mayo Clinic.

Jos iholle on joutunut syövyttävää ainetta, huuhtele ja pese iho perusteellisesti.

Aseta kevyesti palovamman päälle puhdas sidos. Jos iho on erittävä tai siinä on rakkuloita, voi vamman päälle panna palovamman hoitoon tarkoitetun siteen. Sidettä pidetään palovamman päällä pari päivää, mutta sen ei saa antaa kastua.

Kivun hoitoon voi käyttää parasetamolia. Ehjälle ja rakkulattomalle iholle voi parin päivän kuluttua sivellä esimerkiksi B-vitamiinivoidetta, vinkkaa Terveyskirjasto.

Hyvin pienet toisen asteen palovammarakkulat voidaan myös hoitaa kotona peittämällä ne puhtaalla siteellä.

Varaudu myös näihin

Jos palovamman saanut on tajuton, auta hänet kylkiasentoon. Sähköpalovamman saanut voi vaatia elvyttämistä. 

Jos sähköpalovamman saanut on edelleen yhteydessä sähkön lähteeseen, poista sähkölaitteesta virta käyttämällä pääkytkintä tai siirrä sähkölle altistuva ihminen pois sähkön lähteen luota käyttämällä siirtoon esinettä, joka ei johda sähköä.

Kasvojen palovamma tai vaikeutunut hengitys tulee huomioida laittamalla vammautunut ihminen puoli-istuvaan asentoon.

Näistä merkeistä tunnistaa eri asteiset palovammat

Palovammat jaotellaan kolmeen asteeseen vaurioiden mukaan.

1. asteen palovammassa iholla on kirvelevää kipua ja punoitus, mutta ei rakkuloita. Tuntoaisti on ennallaan. Tällaisen vamman voi aiheuttaa esimerkiksi aurinko tai kuuma neste.

2. asteen palovammassa ihon pintakerros on vaurioitunut ja se alkaa erittämään kudosnestettä, jonka vuoksi iholle vammaan muodostuu rakkuloita. Palovamman aiheuttaa esimerkiksi kuuma vesi, vesihöyry tai öljy.

3. asteen palovammassa ihon lisäksi myös ihonalaiset kudokset ovat tuhoutuneet, eikä esimerkiksi tuntoaisti toimi, koska hermopäätteet ovat tuhoutuneet. Vamma-alue näyttää harmaalta, helmenvalkealta, tummalta ja hiiltyneeltä. 

Kolmannen asteen palovamman voi aiheuttaa esimerkiksi tuli, sähkö tai sula metalli.

Katso myös video: Lentokone syöksyi Ulrikan viereen vuonna 2008

Pahat palovammat eivät estäneet Ulrikaa löytämästä uutta suuntaa elämälleen. Ulrika kertoi kokemuksistaan Huomenta Suomen -lähetyksessä maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat