Valtakunnansyyttäjänvirastossa ollaan linjaamassa, kuinka syyttäjälaitoksen tulisi suhtautua toimittajiin kohdistuviin vihaviesteihin ja epäsuoraan uhkailuun.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kertoo STT:lle, että hän päätti asiasta reilu viikko sitten tulleen yhteydenoton seurauksena.
– Asianajaja Markku Fredman otti yhteyttä meihin ja kyseli tilanteesta. Yhteydenoton perusteella tein ratkaisun, että asiaa tutkitaan kanteluna, Nissinen sanoo.
Nissisen mukaan asian tarkemman tutkimisen perusteena olivat samat näkökulmat, joita Julkisen sanan neuvosto (JSN) toi esille torstaina julkaisemassaan lausumassa. Neuvosto huomautti, että toimittajien uhkailu vaarantaa sananvapautta, ja kehotti poliisia ja syyttäjiä kiinnittämään vakavaa huomiota toimittajien uhkailuun.
JSN:n lausuman taustalla oli sama tapaus kuin mistä Fredman otti yhteyttä valtakunnansyyttäjänvirastoon.
JSN:n mukaan kantelija oli pyytänyt neuvoston lausuntoa viranomaisen toiminnasta, jossa hänen mielestään rajoitetaan sananvapautta. Kantelija on toimittaja, joka oli tehnyt rikosilmoituksen uhkaaviksi kokemistaan puheluista ja tekstiviesteistä.
Syyttäjä lopetti esitutkinnan ja linjasi, että poliitikot, toimittajat ja monet muutkin tahot joutuvat ottamaan työnsä puolesta julkisesti kantaa aihealueeseen ja asemansa perusteella heidän edellytetäänkin oikeudellisessa mielessä sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön.
2:03