Norjalaisen perhekodin johtaja uskoo, että aikuisten liiallinen botoxin käyttö voi heikentää lasten tunteiden kehitystä.
NRK kertoo botoxin käytön kasvaneen Norjassa runsaasti viime vuosina. Sillä on seuraus, jota moni ei ehkä tule ajatelleeksi.
– Liiallinen botoxin käyttö voi heikentää soveltuvuutta toimia lasten kanssa, sanoo perhekodin johtaja Tone Benedekte Hunskaar.
Hunskaarin mukaan lapset ovat yhtä riippuvaisia tunneviestinnästä kuin sanallisesta viestinnästä. Botoxia, eli botuliinia käytetään kosmetiikkateollisuudessa ryppyjen silloittamiseen. Botuliini hoito estää hermoimpulssien pääsyn niihin lihaksiin, joihin pistos on annettu. Pienissä annoksissa ruiskutettava hermomyrkky lamaannuttaa ryppyjä aiheuttavia kasvojen lihaksia. Tämä vähentää kasvojen ilmeiden kirjoa.
– Botox estää lihasten aktivoitumista ja se heikentää myös kykyämme tunnistaa ja peilata toisten tunteita, Hunskaar sanoo.
– Jos lapselle sanotaan ”hienoa” ilman kasvojen ilmeitä, se vaikuttaa lapsen kokemukseen.
Lue myös: Nainen otti botoxia leukajumeihin – hoito tuhosi hymyn
Kun lapsi tulee aikuisen luo osoittaen iloa, hän haluaa jakaa ilon kokemuksen ja saada aitoa vastakaikua, Hunskaar selittää.
Hänen mukaansa kokemukset ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa asemassa oleville lapsille, joilla on traumoja.
Jo pieni määrä botoxia voi Hunskaarin mukaan vaikuttaa kasvoihin niin, että lapsi tulkitsee ja ymmärtää asioita väärin.
Hänen tarkoituksensa ei kuitenkaan ole moralisoida ketään. Hän on kirjoittanut aiheesta artikkelin yhdessä psykologian erikoislääkärin kanssa. Tarkoitus on lisätä tietoa botoxin liiallisen käytön seurauksista.
Artikkeli julkaistaan myöhemmin keväällä.
Botoxin käyttö tunnetaan parhaiten kauneudenhoidossa, mutta sitä voidaan käyttää esimerkiksi myös migreenilääkkeenä.
Lue myös: Täyteainehoidot kasvattavat suosiotaan, mutta alan valvonta puuttuu yhä – "Aina löytyy kyllä joku, joka sen tekee"
7:49Erikoislääkäri Heikki Kupi kertoo haastattelussa täyteainehoidoista. Haastattelussa myös Mikael Renwal, joka katuu täyteaineiden ottamista.