Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan niin sanottuun koulushoppailuun ei pitäisi olla Suomessa tarvetta.
Ministeri sanoi SuomiAreenassa Porissa, että koulujen valikoiminen niiden maineen perusteella on yleisintä suurissa kaupungeissa.
Ministeri Grahn-Laasonen sanoo ymmärtävänsä vanhempien motiivit valita peruskoululaiselle muu kuin lähikoulu, mutta hänestä se ei ole suositeltava kehityssuunta.
– Suomalaiseen järjestelmään kuuluu vapaa hakeutumisoikeus ja isoissa kaupungeissa sitä tapahtuu. Suomalaisen koulun ainutlaatuisuus on kuitenkin siinä, että jokainen koulu tarjoaa maailman parasta opetusta.
– Meillä on maailman pienimpiin lukeutuvat erot oppimistuloksissa koulujen välillä. Koulutusjärjestelmän kehittämisessä pitää vaalia sitä, että vanhemmat luottavat lähikoulun olevan paras koulu, hän jatkaa.
Myös SuomiAreenan koulupaneelissa mukana olleelle näyttelijä-luokanopettaja Ernest Lawsonille koulujen valikointi maineen perusteella on tuttua.
– Vanhemmat jopa muuttavat sen takia, että lapsen lähikoulu muuttuisi. Onhan se ihan validi huolenaihe myös, että jopa opettajat valikoivat kouluja maineen ja huhujen perusteella. Ne koulut ovat halutumpia, joissa ei ole paljon erityisoppilaita tai maahanmuuttajia.
Hän kuitenkin jatkaa, ettei koulushoppailu ole onneksi ainakaan vielä valtavan yleistä.
– Ei tuo kuitenkaan vielä ole mielestäni suurta todellisuutta, vaan enemmänkin tulevaisuuden huolenaihe, Lawson totesi.
Koulutusjohtaja Heljä Misukka OAJ:sta sanoo, ettei Suomessa ole huonoja kouluja. Hän myöntää, että osassa kouluja on rauhattomampaa kuin toisissa.
– Varmasti on niin, että joissakin kouluissa on levottomampaa kuin toisissa. Silloin kysymys on hyvästä johtamisesta ja pitää katsoa tarkemmin, että mistä rauhattomuus johtuu ja voidaanko sille tehdä jotakin koulun henkilökunnan ja vanhempien voimin.
Jos tilanne kärjistyy esimerkiksi niin, että vanhemmat ja rehtori ovat eri mieltä siitä, onko koulun rauhattomuus ongelma, pitää asia viedä Misukan mukaan eteenpäin.
– Jos on selkeä erimielisyys asiasta, niin silloin pitää ottaa yhteys opetusvirastoon tai päättäjiin, että mitä asialle voidaan tehdä.
Otsikkoa ja ingressiä muutettu vastaamaan paremmin haastattelun sisältöä 11.7. klo 17:35.