Vaikka koulujen turvallisuus on kohentunut kouluampumisten jälkeen, vaihtelee toteutus kunnittain. Helsinki tarkastelee nyt käytäntöjään uudelleen Vantaan kouluampumisen jälkeen.
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten turvallisuuskäytännöt vaihtelevat ympäri Suomen, koska niistä päätetään kuntakohtaisesti. Turvallisuussuunnitteluun kuuluvat muun muassa turvalliset tilat, poistumistiet ja kiusaamisen vastainen työ.
– Meillä Suomessa on sellainen järjestelmä, että opetuksen, kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät päättävät konkreettisesta turvallisuussuunnittelusta paikallisesti, kertoo Opetushallituksen kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuudesta vastaava Laura Francke.
Opetushallituksella on omia turvallisuusohjeitaan varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksille. Samoin poliisi on laatinut ohjeistuksia, joiden käytännön toteutus kunnissa vaihtelee.
– Meiltä Poliisihallituksesta halutaan yhä enemmän ja entistä tarkempia ohjeistuksia. Se on sitten toinen juttu, miten hyvin ohjeistus on henkilöstön hallinnassa, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin.
Opetushallitus kuitenkin arvioi, että turvallisuus on vuosien varrella kohentunut kouluampumistapausten jälkeen. Turvallisuutta harjoitellaan tavallisimmin niin, että uhkaavana tekijänä on kuviteltu tulipalo tai vaikkapa kaasuvuoto. Varsinkaan pienimmille lapsille ei haluta puhua ahdistavasta asioista, kuten kouluampumisen uhasta.
Lue myös: Kouluampujan vanhemmille pitkät vankeusrangaistukset Yhdysvalloissa
Helsingissä ohjeistukset tarkastelussa
Esimerkiksi Helsingissä turvallisuusohjeistuksia tarkastellaan nyt päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa uudelleen Vantaan kouluampumisen jälkeen.
– Helsingissä tietysti odotetaan, kun poliisi on tutkinut kokonaisuuden, tilanteet ja tapahtumat. Meillä käydään nyt läpi meidän ohjeistuksia ja arvioidaan, pitääkö jotain tarkentaa tai tiivistää, kertoo Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo.
– Sitten mietimme, miten ohjeistuksia toteutetaan jatkossa.
Salon mukaan Helsingin kouluissa on turvallista.