Varo näitä pääkaupunkiseudun parkkisakkoansoja – "Ei kai puolen kilometrin kävely ole silloin kohtuuton"

3:16img
Uusi tieliikennelaki sallii pysäköinnin taajamassa myös tien vasempaan reunaan. Maastossa se ei kuitenkaan ole sallittua. Videolla näytetään, miten taskuparkki tehdään tien vasempaan reunaan. Muistathan kaksisuuntaisella kadulla vasempaan reunaan pysäköidessä jättää vähintään viiden metrin välin auton takana olevaan suojatiehen.
Julkaistu 29.12.2021 17:55

Ville Järveläinen

Yksityinen pysäköinninvalvontayritys ParkkiPate muistuttaa tiedotteessaan, että väärinpysäköinti pääkaupunkiseudun suosittujen ulkoilualueiden lähistöllä on yleistä, eikä pysäköinninvalvonta anna armoa vain siksi, että virhe tapahtui metsässä.

Moni viettää vuodenvaihdetta tänäkin vuonna ulkoillen. ParkkiPaten mukaan reippailuinto ja vapaapäivät ovat yhdistelmä, joka näkyy piikkinä pysäköintivirheiden määrässä.

– Suositut ulkoilualueet sijaitsevat automatkan päässä. Kun ennätyksellisen moni autoilija lähtee samaan aikaan luonnon helmaan, tiet ulkoilualueiden läheisyydessä ruuhkautuvat herkästi, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa tiedotteessa.

Metsäranta pohtii, onko luontopoluillakin aina välttämätöntä päästä autolla mahdollisimman lähelle.

Lue myös: Lappuliisalta ei pääse pakoon edes metsässä – tämä liikennemerkki on monelle vieras, vaikka sitä on käytetty pian 40 vuotta

– Jos on lähdössä vaikkapa kymmenen kilometrin hiihtoretkelle, ei kai puolen kilometrin kävely lähtöpisteeseen ole silloin kohtuuton, hän miettii.

Miksi pysäköintiä edes valvotaan ulkoilualueilla? 

Ulkoilualueiden pysäköintimaksut herättävät aika ajoin keskustelua. Metsäranta perustelee maksuja sillä, että niistä kertyviä varoja käytetään alueen ylläpitoon.

– Aluetta hoitava yritys joutuu huolehtimaan muun muassa kävijämassojen jälkeensä jättämistä roskista ja alueiden kunnostuksesta. Vain harva parkkipaikka on nykyään ilmainen ainakaan pääkaupunkiseudulla. Jos jaossa on vain niukkuutta, eli paikkoja on vähemmän kuin käyttäjiä, pysäköintiä on välttämätöntä ohjata yhteisillä säännöillä, Metsäranta kertoo ParkkiPaten tiedotteessa.

Valvonnalla pyritään lisäämään turvallisuuttakin.

– Suurten joukkojen liikkuessa myös onnettomuusriskit kasvavat. On olennaista, että pelastusajoneuvot pääsevät kulkemaan alueella ilman esteitä.   

Suunnittele näissä ulkoilukohteissa pysäköinti ennakkoon

ParkkiPate listaa tiedotteessaan yhdeksän pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa suosittua luontokohdetta, joihin se ennakoi välipäiville ja vuodenvaihteeseen ruuhkia. Näille alueille suuntaavan autoilijan kannattaa suunnitella pysäköintinsä etukäteen välttyäkseen sekä pulmilta että parkkisakoilta.

  • Espoo: Oittaan ulkoilualue
  • Helsinki: Kaivopuisto, Oulunkylän urheilukenttä, Paloheinän ulkoilualue, Pikkukosken uimaranta, Pirkkolan urheilupuisto
  • Sipoo: Sipoonkorven ulkoilualue
  • Vantaa: Hakunilan ulkoilualue, Kuusijärven ulkoulualue

Lue myös: ParkkiPatelta vedettiin matto alta oikeudessa: Autovuokraamon ei tarvitse käräyttää väärin pysäköineitä asiakkaitaan

Lähde: ParkkiPate

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne