Varo vammoja! Kestosuosikit ovat talvilajien vahinkotilastojen kärjessä

luistelu
Shutterstock
Julkaistu 22.01.2015 11:22

MTV LIFESTYLE

Talvisissa liikuntaharrastuksissa piilee riskinsä.

Talvilajien kestosuosikeissa loukkaannutaan eniten. Omaa taitotasoa on kuunneltava luistinradalla ja rinteessä, jotta pysyy pystyssä ja välttyy esimerkiksi vaikeilta päävammoilta.

Laskettelussa ja luistelussa tapahtuu eniten vahinkoja, kun talvilajien vahinkotilastoja verrataan keskenään.

Luistellessa syntyneet vahingot ovat enimmäkseen murtumia ja aivotärähdyksiä. Kypärää on siis hyvä käyttää myös luistellessa.

– Lasketellessa ja lautaillessa sattuneista vahingoista yleisimpiä ovat erilaiset kolahdukset, murtumat ja sijoiltaan menot. Rinteessä kannattaa aina käyttää kypärää ja laskea sellaisia rinteitä, joiden vaikeustaso vastaa omia taitoja, henkilövahinkojen korvausasiantuntija Anne Koivisto kertoo.

Kuusi vinkkiä laskettelurinteeseen:

1. Tarkista, kattaako vakuutuksesi lajin.

2. Tarkista varusteiden kunto

3. Verryttele ennen rinteeseen menoa.

4. Käytä suojavarusteita.

5. Älä laske taitoihisi nähden liian vaativissa rinteissä

6. Älä ryystä rinteessä ja ladulla liikaa minttukaakaota. Humalassa yliarvioit kykysi, ja tasapainoaistisi ei ole parhaimmillaan.

Vakuutus ei ole voimassa, kun lasketellaan merkittyjen rinteiden ja reittien ulkopuolella. Myös nopeus-, syöksy- ja freestylelasketteluun ei ole mahdollista saada vakuutusturvaa edes lisämaksusta.

– Vakuutusturva ei ole voimassa ilman lisämaksua, jos kyseessä on kilpaurheilu, sitä varten harjoittelu tai urheilulaji, joka on erikseen nimetty urheilurajoituksen piiriin kuuluvaksi, kertoo henkilövakuutusten johtaja Riitta-Liisa Salonen Ifistä.

– Urheilurajoituksen piiriin kuuluvien lajien kohdalla vakuutusturva ei ole voimassa myöskään kokeiltaessa lajia. Kokeilu tarkoittaa lajin kertaluontoista testausta esimerkiksi vain kokeillakseen, sopiiko laji itselle, muistuttaa Salonen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: If

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta