Vastaa näin, kun terveellisiä valintojasi arvostellaan ruokapöydässä

ruoka (1)
Terveellisiä elämäntapoja noudattava ruokailija voi joutua muiden silmätikuksi.Lehtikuva
Julkaistu 25.12.2015 11:59

MTV LIFESTYLE

Pyöritelläänkö sinulle silmiä, kun kieltäydyt työpaikan kokoukseen tuoduista muffinsseista? Oletko joskus ”pilannut kaikkien illan” valitsemalla vesilinjan? Saatko osaksesi arvostelua, kun tilaat ravintolaillallisella salaatin? Lue tämä juttu, niin osaat seuraavalla kerralla vastata arvosteluun.

Terveellisten elämäntapojen noudattaminen voi olla erityisen vaikeaa silloin, kun muut reagoivat siihen piikittelyllä ja taivastelulla. Negatiiviseen kommentointiin ei kuitenkaan kannata vastata negatiivisuudella, sillä siitä seuraa vain tunnelman latistumista ja ryppyjä ihmissuhteisiin.

Pysähdy aina ensin miettimään, onko toisen osapuolen kommentissa perää – terveellisetkin elämäntavat vaativat vastapainoa pysyäkseen tasapainossa. Jos on kuitenkin varma siitä, etteivät omat valinnat ole liioiteltuja, niistä kannattaa pitää kiinni ylpeydellä. Ota mallia seuraavista keinoista arvostelun torjumiseen.

Vinkkejä antoivat Greatist-verkkosivustolle muun muassa psykologi, apulaisprofessori Sherry Pagato sekä valmentaja, ravitsemusterapeutti Erica Giovinazzo.

Jouluaterialla: kohtuudella kukkuraisessa pöydässä

Tilanne: Perheesi ja sukulaisesi ovat tietoisia terveellisistä ruokailutottumuksistasi. Silti he itsepintaisesti tyrkyttävät sinulle jokaista ruokalajia. ”Syö nyt vain, ei se sinua tapa”. ”Kyllä sinulla on varaa ottaa”. ”Tein tämän sinua varten”.

Ratkaisu: Joidenkin tapa osoittaa rakkautta läheisilleen on tehdä heille ruokaa. Ei ole järkeä yrittää muuttaa heidän ajattelutapaansa. Mutta vaikka ei halua käyttäytyä epäkunnioittavasti, ei tarvitse myöskään antaa periksi.

Nopein keino viheltää peli poikki on sanoa kiitos, hymyillä ja syödä sitä, mitä alun perinkin suunnitteli. Jos joku vaatii sinun nuolevan lautasen tyhjäksi, kerro olevasi aivan täynnä ja kysy, voisitko viedä loput kotiin. Kotona voit sitten tehdä ruoalle mitä haluat.

joulu

Grillaamassa: kasvissyöjänä lihansyöjien joukossa

Tilanne: Olet ainoa kasvissyöjä grillikauden avajaisissa. Vaikka sinulle huomaavaisesti käristetään kasvisburgeri, osa porukasta kokee asiakseen kommentoida jotakin muka-hauskaa tai ”omaperäistä”. ”Säälin sinua, miten voit elää ilman pekonia?”. ”Eikö soija ole ällöttävää?”. ”Mistä saat proteiinia, jos et syö lihaa?”.  

Ratkaisu: Joukkopaineessa unohtuu helposti, että olemme itse oman elämämme ohjaksissa. Kun muistat, että teet valintasi itse, pärjäät paremmin tilanteissa, joissa nuo valinnat kyseenalaistetaan.

Salaisuus on siinä, että pysyy positiivisena eikä mene puolustuskannalle. Kehu vaikka, miten herkullista oma kasvispurilaisesi on, ja kehota toisiakin maistamaan. Tartuttiinpa tarjoukseesi tai ei, ainakin muille tulee selväksi, että inttämistä on turha jatkaa noin itsevarman henkilön kanssa.

Sukulaisilla: hoikistunut ulkomuoto käsittelyssä

Tilanne: Olet vierailulla sukulaisten luona, ja näyttää siltä, että päivän kuuma aihe onkin Anna-tädin avioeron tai Juho-serkun yt-neuvotteluiden sijaan sinun vartalosi. ”Treenaat varmaan koko ajan, olet laihtunut niin paljon!”. ”Olet niin laiha! Paljonko oikein painat?”. “Näyttää siltä, että jollekin tekisi kerrosateria hyvää!”.

Ratkaisu: Ihmiset tuomitsevat toisten terveelliset tavat usein silloin, kun he itse kokevat olonsa uhatuiksi. Kateus saattaakin naamioitua kritiikiksi. Älä hauku takaisin, vaan pura tilanne. Sano: ”Kiitos, että terveyteni kiinnostaa, mutta ei ole mitään syytä huolestua. Lääkärini on sanonut, että olen terveessä painossa ja voin jatkaa samaan malliin syömistä ja liikkumista”.

Voit myös kääntää fokuksen pois omasta ulkonäöstäsi ja kertoa innostuneesti, miten elintapasi ovat auttaneet sinua. Kerro esimerkiksi, että olosi on parempi ja energisempi kuin koskaan aikaisemmin tai että pystyt jopa vetämään leukoja.

salaatti

Illallisjuhlissa: terveelliset vaihtoehdot vähissä

Tilanne: Pöytä on katettu sellaisella upporasvamätöllä, että tiedät jo etukäteen kunnon aterian syömisen johtavan valtavaan ruokakrapulaan. Valikoit pöydästä, mitä voit, mutta kun muut näkevät annoksesi, he huudahtavat: ”Tuossako kaikki? Eikö tässä mukaan ole mitään, mistä pidät?”.

Ratkaisu: Kenenkään ei lähtökohtaisesti pitäisi joutua selittämään muille ihmisille, mitä laittaa tai ei laita omaan suuhunsa. Älä ajattele, että sinun pitäisi perustella valintojasi. Sano kohteliaasti, että ”tämä riittää minulle vallan hyvin, kiitos kaikesta vaivannäöstä”.

Toinen vaihtoehto on hymyillä ja ohjata keskustelu muualle. Kokeile vaikka seuraavaa: ”Tarjolla on niin paljon kaikkea, että aloittelen hissukseen – mutta hei, miten sinun lomasi muuten meni?”. Kun ihmiset pääsevät puhumaan itsestään, he unohtavat sinun lautasesi.

Kokouksessa: herkut kiertävät pöydän ympärillä

Tilanne: Kollegat alkavat kierrättää kokoushuoneessa suklaata tai rasvaisia leivonnaisia. Kun tarjoilut osuvat sinun kohdallesi, epäröit ja joudut huomion keskipisteeksi. ”Älä nyt viitsi, kyllähän sinä voit yhtenä päivänä syödä jotakin epäterveellistä”. ”Jos jaamme nämä, jaamme kalorit!”.

Ratkaisu: Jos jotakin ei aidosti halua, siitä saa kieltäytyä. Sano ”kiitos, mutta ei kiitos, olen vielä täynnä aamupalasta/lounaasta”.

Valkoiset valheetkin ovat OK, kunhan ne eivät ole liian monimutkaisia tai johda myöhemmin ongelmiin. Voit esimerkiksi sanoa, että sinua odottaa illalla pihviateria, jota varten säästelet tilaa. Älä kuitenkaan väitä olevasi keliaakikko, jos myöhemmin mutustat taukohuoneessa pullaa.

ravintola

Ravintolassa: tilaukset menevät ristiin

Tilanne: Muu pöytäseurue tilaa ranskalaisia ja mozzarellatikkuja, sinä valitset salaatin. Seuralaisesi ärsyyntyvät heti. ”Olisihan se pitänyt arvata, että tilaat jäniksen ruokaa.” ”Oletko laihiksella?”. ”En voisi kuvitellakaan syöväni pelkkää salaattia illalliseksi.”.

Ratkaisu: On turhauttavaa joutua muiden ruokailijoiden maalitauluksi. Älä sorru samaan, vaikka heidän valintojensa kritisoiminen tuntuisi houkuttelevalta. Sen kuin naurat asialle ja vaihdat puheenaihetta!

Jos nauru ja puheenaiheen vaihto ei toimi, kerro muille, miksi syöt niin kuin syöt. ”Rasva ärsyttää vatsaani, ja tunnen mieluummin oloni hyväksi ja viivyn täällä pitkään kuin vaivun ruokakoomaan ja lähden aikaisin kotiin”. Tosiystäville pitää voida puhua rehellisesti.

Töiden jälkeen yksillä: raitis otetaan silmätikuksi

Tilanne: Olet ulkona työkavereiden kanssa, mutta nauttisit mieluummin pelkästään heidän seurastaan kuin alkoholista. Kun jätät juoman tilaamatta, saat todellakin kuulla siitä. ”Olet niin tylsä!”. ”Kyllähän yhden voi aina ottaa!”. ”Oletko nykyään myös alkoholivastainen?”.

Ratkaisu: Mitä enemmän selittelet, sitä enemmän muutkin todennäköisesti vääntävät asiasta. Usein lyhyt vastaus on paras: ”minua ei vain tänään huvita juoda”. Kun et tee asiasta elämäntapakysymystä vaan rajoitat sen tähän nimenomaiseen kertaan, suurempaa keskustelua tuskin syntyy.

Toinen vaihtoehto on turvautua huumoriin. ”Nythän teillä on selvä kuski varmistamassa, että höyhensarjalaisetkin pääsevät kotiin!”. Seurallista vaikutelmaa voit ylläpitää tilaamalla lipitettäväksi jonkin drinkin näköisen juoman, vaikka sitruunaisen jääteen. Se hiljentää pahimmat kyselyt.

Maistuisiko couscous-salaatti?

Katso vinkit maittavan salaatin tekemiseen.

5:00img

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta