Vastaamon tietomurron uhreista vain pieni joukko antoi sähköisen lausuman takarajaan mennessä, arvioi KRP – "Edelleenkään rikosilmoitusten määrä ei kata kaikkia uhreja"

0:25img
MTV Uutiset Live: Vastaamon tietomurto mullisti Jenny Rostainin elämän – "Tiettyä osaa yksityisyydestä ei ole enää olemassa"
Julkaistu 01.02.2022 17:36

MTV UUTISET – STT

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta täytettiin noin 3 700 sähköistä lausumaa tammikuun takarajaan mennessä, kerrotaan keskusrikospoliisista (KRP).

Tutkinnanjohtaja Marko Leponen KRP:stä kuvaa lukua vähäiseksi. Se on hänen mukaansa vain hieman yli 10 prosenttia kaikista uhreista, joita rikoksella arvioidaan olevan.

Kuuleminen päätettiin toteuttaa pääosin nettilomakkeella, koska rikosilmoituksen tehneitä oli niin paljon.

Viime lokakuussa KRP kertoi, että noin 22 000 ihmistä oli tehnyt asiassa rikosilmoituksen. Lisäksi KRP arvioi, että vielä oli noin 10 000 ihmistä, jotka eivät sitä olleet tehneet.

Leposen mukaan rikosilmoituksen tehneiden määrä on noussut lokakuusta vain muutamilla sadoilla.

– Edelleenkään myöskään rikosilmoitusten määrä ei kata kaikkia uhreja, joita tällä rikoksella oletetaan olevan, Leponen sanoo.

Leposen mukaan asianomistajat voivat antaa lausumansa koko esitutkinnan ajan, mutta poliisissa täytyy pohtia lausumien antamisen jatkoa. Poliisi aikoo arvioida myös nettilomakkeen avaamista uudelleen, jos sille tulee kysyntää esitutkinnan aikana.

Leposen mukaan mietinnässä on myös se, millä keinolla ihmisiä saisi motivoitua antamaan lausumansa.

Lue myös: Psykoterapiakeskus Vastaamolle 608 000 euron seuraamusmaksu tietosuoja-asetuksen rikkomisesta – laiminlyöntejä pidetään erittäin vakavina

Päätutkintalinja suuntautuu yhä Euroopan ulkopuolelle

Leponen sanoo tietomurron tutkinnan edistyneen hyvin, mutta julkisuuteen on tällä hetkellä vain vähän kerrottavaa.

Lokakuussa KRP kertoi Euroopan ulkopuolelle suuntautuvasta tutkintalinjasta, ja se on Leposen mukaan edelleen päätutkintalinja. Hänen mukaan näyttää siltä, että poliisi on "vahvasti oikeilla jäljillä sen suhteen".

Vastaamo oli yksi Suomen suurimmista psykoterapiapalvelujen tarjoajista.

Toissa vuoden lokakuussa se kertoi joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Tietomurrossa vietyjä, arkaluontoisia asiakastietoja on julkaistu netissä.

KRP tutkii asiassa törkeää tietomurtoa, törkeää kiristystä ja törkeää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.

Lue myös: Uutta tietoa Vastaamon tietomurrosta: Merkittävin tutkintalinja johtaa "Euroopan ulkopuolelle" – uhreja kuullaan sähköisesti

Lue myös: Vastaamo-uhri Jenny Rostain kertoo nyt yli vuoden kestäneestä piinasta – "Tiettyä osaa yksityisyydestäni ei enää ole"

Tuoreimmat aiheesta

Vastaamo