Mahdollisuus vegaaniruokaan näyttäisi olevan tarjolla jo useissa kouluissa ympäri Suomea.
Esimerkiksi Espoon peruskouluissa ja lukioissa vegaanista ruokaa aletaan tarjoilla viimeistään maaliskuusta alkaen vegaaniruokailijoiksi erityisruokavalioilmoituksella ilmoittautuneille.
Lisäksi Oulussa vegaaniruokamahdollisuutta suunnitellaan parhaillaan lukioihin.
Vegaaniruokavalio tarkoittaa pääpiirteittäin sitä, ettei ihminen syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia.
Jo nykyisin vegaanista ruokaa voi saada etukäteen ilmoittamalla esimerkiksi Helsingin, Tampereen, Turun ja Kouvolan kouluissa, ja osassa kaupungeista vegaaniruokaa on voinut saada erityisruokavalioilmoituksella jo usean vuoden ajan.
Keittoja, kastikkeita, vuokaruokia
Espoon koulujen huoltajille lähetettiin Wilma-viesti vegaaniruokavaihtoehdosta tällä viikolla.
– Vegaaniruokaa aletaan tarjota sitä mukaa kuin ilmoituksia tulee ja palvelutuottajat saavat reseptiikan valmiiksi, ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoo.
Espoon kouluissa tarjotusta kasvisruoasta osa sopii jo entuudestaan myös vegaaneille, ja vegaaniruoka tulee Aholan mukaan olemaan perusruokalistan tapaista ruokaa, esimerkiksi keittoja, kastikkeita ja erilaisia vuokaruokia.
– Kasviproteiini on näissä tärkeä, ja että kasviproteiinilähteitä on käytetty monipuolisesti. Proteiinilähteenä voi olla vaikkapa palkokasveja tai soijatuotteita, Ahola selventää.
Ruokajuomaksi vegaaniruokailijat saavat kaura- tai soijajuomaa, jota tarjotaan myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Kouvolassa.
– Riisijuoman proteiinipitoisuus sen sijaan on liian alhainen, Ahola sanoo.
Lisäkustannuksia Espoon koulujen vegaaniaterian ruokajuomasta tulee noin 20 senttiä ateriaa kohden. Muiden lisäkustannusten välttämiseksi aiemmin kasvisyöjille tarjottua vegaania pääruokaa saatetaan jäähdyttää ja tarjota toisena päivänä uudestaan vegaaneille. Kasvisruokalistalle lisätään vegaanivaihtoehtoja.
– Jos esimerkiksi maanantaina on ollut kasvisruokana vegaaneillekin sopiva vaihtoehto, sitä voidaan tarjota vegaaniruokailijoille vaikkapa keskiviikkona. Kouluruokailun palveluntuottajat suunnittelevat itse vegaaniruoan toteutuksen, Ahola selventää.
Tiedon mentävä kotiin saakka
Vegaaniruokavalion valitsijoille suositellaan Espoon kouluissa myös ravitsemusterapeutilla käyntiä. Samaa suositellaan myös esimerkiksi Turussa ja Kouvolassa. Myös Tampereella terveydenhoitaja ohjaa ravitsemusterapeutille.
– Tämä perustuu kouluruokasuositukseen. Käyntiä suositellaan kokonaisravitsemuksen varmistamiseksi, koska kouluissa syödään vain yksi ateria. On hyvä varmistaa, että myös päivän muu ruokailu täyttää riittävän ravintoaineiden saannin, Ahola täsmentää.
Tieto valinnasta halutaan myös kotiin saakka.
– Olemme olleet hieman huolissamme siitä, että nuori ilmoittautuu vegaaniksi ilman, että huoltaja tietää asiasta. Erityisruokavalioiden ilmoittamisohjeissa on pyritty kiinnittämään huomiota siihen, että kyseessä on koko perheen asia, Turun ruokapalvelujen palvelupäällikkö Suvi Haukioja kertoo.
Myös esimerkiksi Kouvolasta kerrotaan, että vegaaniruokavaliosta neuvotellaan perheen kanssa ja varmistetaan sitoutuminen ruokavalioon.
Suosio kasvussa mutta edelleen pientä
Ainakin toistaiseksi vegaaniruokaa kouluissa syö edelleen suhteellisen pieni osuus oppilaista.
Esimerkiksi Espoossa on arvioitu, että vegaaniruokaa syö jatkossa noin satakunta oppilasta, ja kysynnän uskotaan painottuvan lukioihin. Arvio perustuu muun muassa tietoihin Tampereelta, jossa vegaaniruokaa on tarjottu erityisruokavaliona jo pidempään.
Tampereella vegaanivaihtoehto on ollut saatavilla vuodesta 2001 lähtien. Tampereen ateriapalveluja hoitavan Pirkanmaan Voimian ravitsemussuunnittelijan Kaija-Leena Kristolan mukaan kyse oli tuolloin kuitenkin lähinnä yksittäistapauksista. Nykyisin vegaanivaihtoehtoa halutaan yhä useammin, ja vegaaniruokailijoiden määrä kouluruokailussa on nelinkertaistunut neljän vuoden aikana.
– Silti määrät pyörivät vielä vain noin prosentin osuuksissa kokonaisvolyymista, Kristola täsmentää.
Helsingin kouluissa vegaaniruokailijoita on vajaa 170. Myös Turusta ja Kouvolasta kerrotaan, että suosio on tällä hetkellä melko marginaalista.
– Alle sadasta oppilaasta ja lapsesta puhutaan, Haukioja kertoo.
Kouvolassa kokeillaan päivittäistä kasvisruokavaihtoehtoaPäivittäinen kasvisruokavaihtoehto on jo löytänyt paikkansa ainakin suurten kaupunkien kouluruokalinjastoissa. Esimerkiksi Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Oulun kouluissa kasvisruokavaihtoehto on tarjolla päivittäin ainakin yläkouluissa ja esimerkiksi lukioissa, ja vaihtoehto on vapaasti tarjolla jokaiselle sitä haluavalle. Kouvolassa vielä kokeillaan, josko päivittäiselle kasvisruokavaihtoehdolle olisi kysyntää. Valtuuston aloitteesta vaihtoehtoa tarjotaan Kouvolan viidessä koulussa kevään ajan päivittäin. Kasvisruokavalio sisältää tyypillisesti kasvikunnan tuotteiden lisäksi myös maitotuotteita ja kananmunia. Tällöin kyseessä on niin kutsuttu lakto-ovovegetaarinen ruokavalio. – Normaalisti kouluissa on viikoittain kasvisruokapäivä, Kouvolan vs. ruokapalvelupäällikkö Leena Multala kertoo. Espoossa kasvisruoka on ollut kaikille tarjolla huhtikuusta lähtien myös alakouluissa, mutta esimerkiksi Turussa alakoululaisen kasvisruokavaliosta on vielä tehtävä ilmoitus. Myös esimerkiksi Oulussa kasvisruoka on tarjolla kaikille myös alakouluissa. Espoon koululaisista tällä hetkellä vajaa neljä prosenttia syö kasvisruokaa, kun taas esimerkiksi Oulussa osuus on noin kymmenen prosenttia. Tampereella päivähoidon ja koulujen kasvisruokailijoiden kokonaisosuus on myös noin kymmenen prosenttia. Menekki kuitenkin vaihtelee päivittäin. – Esimerkiksi pinaattiohukaiset ovat aina todella suosittuja, Espoon ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoo. |