Opiskelijaruokailun suositukset uusittiin: Kasvisruoka ei ole enää erityisruokavalio

Opiskelijaruokailua Unicafen Kaivopihan opiskelijaravintolassa Helsingissä 31. heinäkuuta 2020.
Opiskelijaruokailua Unicafen Kaivopihan opiskelijaravintolassa Helsingissä 31. heinäkuuta 2020. Lehtikuva

Kasvipohjaisia ruokajuomia ja kasvisruokavaihtoehto tulee jatkossa tarjota tasavertaisena vaihtoehtona eläinperäisten ruokien ja juomien rinnalla opiskelijaravintoloissa.

Näin toteavat Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kela tuoreessa ruokailusuosituksessaan korkeakouluopiskelijoille.

–  Suosituksen sisällä on esitetty tasavertaisina vaihtoehtoina kohtuullisesti lihaa sisältävä ruokavalio, kalakasvisruokavalio, laktovegetaarinen ruokavalio ja vegaaninen ruokavalio, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa se, minkälaista kasvisruokaa tarjotaan, riippuu asiakaskohderyhmän tarpeista ja toiveista. Vegaaniruualle on täsmentäviä suosituksia, jotta se olisi ravitsemuksellisesti yhtä täyspainoinen vaihtoehto kuin muut ateriavaihtoehdot.

Ruokailusuositus määrittää, miten opiskelijaruokailu järjestetään niin, että se oikeuttaa Kelan ateriatukeen.

Kasvisruoka ei enää ole erityisruokavalio

Tälläkin hetkellä joissakin oppilaitoksissa kasvisruokaa tarjoillaan kaikille sekaruuan rinnalla. Lyytikäisen mukaan valtakunnallisella tasolla tarjonnassa on kuitenkin ollut suurta vaihtelua eri oppilaitosten, ravintoloiden ja paikkakuntien välillä.

–  Haluamme vahvasti viestittää, että se (kasvisruoka) ei enää missään tapauksessa ole mikään erityisruokavalio, joka vaatii ilmoittamista. Ravintolan pitää reagoida asiakaskunnan toiveisiin ja tarpeisiin, hän sanoo.

Video: Opiskelijanuorten jääkaapin sisältö huvittaa Kape Aihista

Opiskelijanuorten jääkaapin sisältö huvittaa Kape Aihista 1:42

Kasvisruuan tuominen kaikkien saataville on Lyytikäisen mukaan yksi tapa ohjata nuorta väestöä syömään kasvispainotteisemmin. Opiskelijaruokailussa suositellaan käytettäväksi satokauden antimia ja korvaamaan useammin punaista lihaa vaalealla lihalla, kalalla ja kasviproteiineilla niin terveys- kuin ympäristösyistä.

Ruoan ympäristökuormitusta vähentämällä tuetaan kestävää kehitystä. Kestävän kehityksen tavoitteet näkyvät suosituksessa myös siten, että opiskelijaravintoloita kannustetaan myymään lounaalta yli jäävää hävikkiruokaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat