Veikkauksen entinen toimitusjohtaja Matti Ahde kertoo tuoreessa kirjassaan joutuneensa Helsingin Sanomien entisen rikostoimittajan, nykyisen rikoskirjailija Harri Nykäsen ajojahdin kohteeksi.
Veikkauksen toimitusjohtajan paikalta aikoinaan kohun saattelemana erotettu Ahde sanoo, että Nykänen olisi katkeroitunut Ahteelle jo vuonna 1995 – vuosia ennen kuin ahdisteluväitteet tulivat julkisuuteen.
Ahde toteaa tänään julkaisemassaan kirjassa Matti Ahde – sähkömies, että Nykäsen kostoretki alkoi, kun Helsingin Sanomat joutui vuonna 1995 oikaisemaan Nykäsen kirjoittamaa juttua Veikkauksen myymäläkaupoista.
– Moinen virhelista ja toimituksen anteeksipyyntö jää häpeäpilkkuna Helsingin Sanomien historiaan. Itseoikaisun jälkeen Nykänen soitti minulle ja sanoi, ettei hän anna tätä anteeksi, ennen kuin minut on pudotettu, Ahde kirjoittaa.
Ahteen mukaan Nykänen ei pystynyt nielemään kohtaamansa nöyryytystä, josta alkoi noin vuosikymmenen kestävä "projekti" Ahdetta vastaan.
– Seuraavan kerran Helsingin Sanomien rikostoimittaja Harri Nykänen iski kimppuuni keväällä 2001. Tällä kertaa hän onnistui kuusi vuotta aiemmin ilmoittamassaan tavoitteessa, minun pudottamisessani.
Ahde kertoo kirjassa oman käsityksensä tapahtumista, jotka johtivat hänen erottamiseensa Veikkauksesta.
– En pyri todistelemaan olevani mikään puhdas pulmunen. Syntiäkin olen tehnyt, mutta ne väitetyt tapahtumat, joiden seurauksena sain potkut, eivät ole totta.
"Nykänen halusi kaataa myös HS:n päätoimittajan "
Ahteeseen kohdistuneita ahdisteluväitteitä alkoi liikkua Veikkauksen sisällä kevättalvella 2000.
Ahde kertoo kuulleensa Veikkauksen hallituksen silloiselta puheenjohtajalta, että Nykänen oli soittanut tuolloin sävyltään uhkaavia puheluita eri puolille Veikkausta.
– Toimittaja oli tivannut, mihin toimiin Veikkaus ja ministeriö aikoivat ryhtyä, koska toimitusjohtaja Ahde ahdistelee naispuolisia alaisiaan. Ahdisteltujen nimiä hän ei ollut maininnut, muistelee Ahde.
Ahteen mukaan Nykänen valmisteli juttua häirintäväitteistä vuoden ajan ja etsi todisteita sekä todistajia Ahdetta vastaan.
26. helmikuuta 2001 Helsingin Sanomat julkaisi Nykäsen kirjoittaman jutun otsikolla: "Toimitusjohtaja painoi naisen seinää vasten."
HS ei maininnut kyseisessä jutussa Ahdetta tai Veikkausta. Ahteen mukaan syynä tähän oli se, että lehden uutispalaverissa oli katsottu, ettei näyttö nimien julkaisemiseen ollut riittävä.
– Kun Nykänen ei saanut lehtijutussaan julkistaa nimeäni, hän julkisti sen Sanoma-konserniin kuuluvan tv-kanava Nelosen suorassa Palaneen käryä -ohjelmassa 8.3.2001.
Ahde arvioi, että Nykäsen motiivina oli kaataa näin hänen lisäkseen HS:n silloinen päätoimittaja Janne Virkkunen.
Veikkauksen hallitus ei kuullut Ahdetta jupakassa
Pian ohjelman jälkeen Veikkauksen hallitus kutsui eduskunnan entisen apulaisoikeusasiamiehen Pirkko K. Koskisen selvittämään Ahteeseen kohdistuneita ahdisteluväitteitä.
Ahde kuvailee "tunnetun feministi" Koskisen tehneen työnsä leväperäisesti ja tähdänneen vain yhteen päämäärään.
Veikkauksen hallitus päätyi erottamaan Ahteen luottamuspulan vuoksi huhtikuussa 2001.
Ahde muistelee istuneensa ravintola Palacen käytävällä odottamassa hallituksen päätöstä.
– Kokous oli lyhyt, eikä minua pyydetty sisään. En koskaan päässyt antamaan Veikkauksen hallitukselle omaa selitystäni. Minut vain irtisanottiin sillä perusteella, että en nauttinut yhtiön hallituksen täyttä luottamusta. Kokouksessa ei tietääkseni käytetty yhtään keskustelupuheenvuoroa, eikä hallitus koskaan käsitellyt itse ahdisteluasiaa.
Asia ei ikinä päätynyt oikeuteen, sillä Ahde ei ryhtynyt oikeustoimiin.
– Voi kuulostaa tässä tilanteessa naiivilta, mutta totuus on, että oma etiikkani ei salli toisten yksityiselämän ongelmien penkomista, kirjoittaa Ahde.