Nyt puhuu seurapomo – Veikkausliigasta pudonnut FC Lahti tekemässä historiallisen nimityksen

FC Lahden putoaminen Ykkösliigaan sai sinettinsä sunnuntaina, kun se hävisi Veikkausliigan karsinnassa FF Jarolle yhteismaalein 1–2. Seura tavoittelee nyt pikaista paluuta pääsarjatasolle rakenteellisten muutosten saattelemana, sanoo puheenjohtaja Mika Halttunen.

FC Lahti lähti sunnuntai-illan ratkaisevaan osaotteluun kahden maalin takaa-ajomatkalta. Michael Lopezin epäonnistuneen rangaistuspotkun ja VAR:n hylkäämän tasoitusmaalin myötä Kuhnurit jäi kuitenkin dramaattisesti kakkoseksi, vaikka Jaro pelasi suuren osan pelistä vajaamiehisenä.

– Kova harmitus päällä, näin siististi sanottuna, summaa Halttunen MTV Urheilulle.

– Mielestäni ottelussa tiivistyi hyvin meidän koko kauden kuva. Jostain syystä asiat ovat menneet hyvin vähän meidän suuntaan. Ratkaisun avaimet olivat omissa käsissämme. Peli olisi pitänyt kääntää, mutta huippu-urheilu on tällaista. Koko kautta kun katsoo, niin Jaron nousu oli ansaittu, kuten myös meidän putoaminen.

Halttunen kuitenkin painottaa, ettei seuralla ole aikomusta jäädä tuleen makaamaan.

FC Lahti putosi viimeksi divaritasolle vuonna 2010, kun joukkueen riveistä löytyi Jari LitmasenRafaelin ja Berat Sadikin kaltaisia pelaajia. Paluu takaisin pääsarjaan tapahtui kuitenkin heti seuraavana vuonna, ja tavoitteena on toistaa temppu tälläkin kertaa.

– Silloinkin teimme päätöksen, että nousemme mahdollisimman nopeasti takaisin. Sitten voitimmekin heti seuraavalla kaudella divisioonan, Halttunen sanoo.

– Huippu-urheilussa, kuten muussakin elämässä, tulee vastoinkäymisiä. Kyse on kuitenkin siitä miten niihin suhtautuu. Tässä suunnitellaan jo parempaa tulevaisuutta. Kyllä me täältä tullaan, vahvasti.

Historiallinen nimitys viritteillä

FC Lahti on tehnyt tänä vuonna isoja rakenteellisia muutoksia, joihin kuuluu muun muassa junioriseurojen FC Reippaan ja FC Kuusysin yhdistyminen FC Lahti ry:n alle. Halttunen sanoo, että seuran perusta on nyt entistä vahvempi tuleviin haasteisiin.

Edustusjoukkueen kannalta oleellisempi ja kiireellisempi muutos tulee kuitenkin olemaan urheilujohtajan nimittäminen.

– Kyllä. Tähän on sitouduttu, Halttunen vahvistaa kysyttäessä seuran aikomuksesta palkata urheilujohtaja.

– Urheilujohtaja tulee vastaamaan koko lahtelaisesta jalkapallojohtamisesta. Se on tärkeä pesti ja loistava mahdollisuus.

FC Lahdella ei ole aiemmin ollut varsinaista urheilujohtajaa, joten kyse on seuran kannalta historiallisesta palkkauksesta. Miesten edustusjoukkueessa hallituksen jäsen ja entinen toimitusjohtaja Jussi Lumio on tähän saakka vastannut sopimusneuvotteluista ja joukkueen rakentamisesta päävalmentajan kanssa.

Halttunen sanoo, ettei haku ole toistaiseksi ollut avoin.

– Päätöksiä ei ole vielä tehty. Olemme toistaiseksi käyneet neuvotteluita potentiaalisten kandidaattien kanssa suoraan, Halttunen raottaa.

Halttunen sanoo, että urheilujohtaja halutaan nimittää mahdollisimman pian, mutta ykkösprioriteettina on päävalmentajan löytäminen. Ensi kauden suhteen paikka on vielä auki.

– Tarvitsemme päävalmentajan, jonka kanssa aloitamme rakentamaan kautta.

Duarte ja pelaajat?

Halttunen ei kiistä, etteikö portugalilaisluotsi Ricardo Duarte voisi jatkaa Lahden peräsimessä myös Ykkösliigan puolella. IF Gnistanin ja AC Oulun entisen päävalmentajan nykyinen sopimus päättyy kuitenkin tähän kauteen.

– En sano siihen mitään. Duarte on erittäin pettynyt tilanteeseen, kuten me kaikki, kun emme päässeet vähimmäistavoitteeseemme. Hän on osaava ja kokenut valmentaja ja tämä on ensimmäinen kerta, kun hänelle käy näin. Hän oli sitoutunut tähän (kauteen) ihan sataprosenttisesti.

FC Lahden putoaminen tarkoittaa sitä, ettei seuralle ole ensi kaudella luvassa satojen tuhansien eurojen arvoista solidaarisuusrahaa. Halttunen kuitenkin vakuuttaa, ettei seurassa olla huolissaan putoamisen vaikutuksista sen taloudelliseen tilanteeseen.

– Tulot vähenevät, kulut vähenevät. Sitähän se (putoaminen) tarkoittaa. Olemme pyrkineet pitämään tiukkaa linjaa pidempään. Olemme tehneet tappiollisia tilinpäätöksiä, mutta omistajien ja aktiivien silmissä kaikki on ollut hallinnassa. Ja näin se tulee olemaan jatkossakin. Ei tässä mitään radikaalia tapahdu, vaikka sapluuna ja rakenne muuttuvat.

FC Lahden pelaajistossa tapahtunee putoamisen myötä muutoksia. Huippulupaava maalivahti Osku Maukonen, 17, kiinnostaa ulkomailla, minkä lisäksi Samuel Pasanen on MTV Urheilun tietojen mukaan vaihtamassa KuPSin riveihin.

– Tilanne on sen suhteen otollinen, että meillä on kahdeksan pelaajasopimusta ensi kaudeksi. Päävalmentajakysymys vastaa myös siihen, mitä heidän kanssa teemme. Nämä päätökset menevät tulevia viikkoina eteenpäin.

Halttunen sanoo myös, että toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari nauttii hallituksen luottamuksesta vaikeuksien keskellä kantautuneesta kritiikistä huolimatta.

– Tilanne on ollut sama kaikki nämä vuodet. Päitä on vaadittu pölkylle myös “Juhiksen” edeltäjien kohdalla. Hän on kuitenkin toiminut toimitusjohtajan työssä täysin ammattimaisesti ja suoriutunut kiitettävästi. Hänellä on täysi hallituksen luottamus.

Kaikkiaan Halttunen suhtautuu tulevaan kirkkain mielin, vaikka putoaminen Ykkösliigaan olikin seuralle suuri pettymys.

– Aurinko nousi kirkkaasti tänäkin aamuna, Halttunen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat