Veitsihyökkäyksen jälkeiset levottomuudet jatkuvat Britanniassa – hyökkääjä esiintyi lapsena BBC:n varainkeruukampanjassa

Merseysiden poliisi sanoo usieden poliisien loukkaantuneen yhteydenotoissa lauantaina. 

Southportissa maanantaina tapahtunutta veitsihyökkäystä seuranneet levottomuudet saivat perjantai-iltana jatkoa Sunderlandin kaupungissa Koillis-Englannissa ja lauantaina eri puolilla Britanniaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia oli lauantaina ainakin Manchesterissä, Belfastissa, Liverpoolissa, Portsmouthissa, Leedsissä ja Hullissa.

Sunderlandissa mellakoitsijat hyökkäsivät poliisin toimistorakennukseen ja sytyttivät sen vieressä olevan kiinteistön tuleen. Kolmen poliisin kerrottiin joutuneen sairaalahoitoon.

Paikallisen poliisin mukaan ainakin kahdeksan ihmistä on otettu kiinni.

BBC:n mukaan ihmiset heittivät oluttölkkejä ja kiviä kohti mellakkavarusteisia poliiseja Sunderlandissa sijaitsevan moskeijan ulkopuolella. 

Poliisien ja mielenosoittajien välillä oli muitakin yhteenottoja ympäri kaupunkia, joka sijaitsee Newcastlen eteläpuolella.

Poliisin edustaja Susan Dungworth sanoi Sunderlandin kaupungintalolla lauantaina pidetyssä mediatilaisuudessa BBC:n mukaan, että väkivaltaisuuksiin osallistuneet edistävät vihaan perustuvaa agendaa.

– Kaikki tämä väkivalta, ryöstely ja ilkivalta, se ei ole protestointia, se on rikollista käytöstä, Dungworth sanoi.

Mielenosoitukset jatkuvat yhä

Lauantaina alkuillasta Suomen aikaa jatkuneissa mielenosoituksissa oli alkuun tyydytty huutelemaan maahanmuuttovastaisia huutoja, joihin vastamielenosoittajat ovat vastanneet antirasistisilla ja -fasistisilla iskulauseilla. Uutistoimisto AFP kuitenkin kertoi, että ainakin Liverpoolissa oli lisäksi heitelty poliiseja tuoleilla, soihduilla ja kivillä.

Liverpoolin alueella toimiva Merseysiden poliisi sanoo, että useita poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa.

Mielenosoittajat ovat BBC:n mukaan tuhonneet Koillis-Englannissa sijaitsevassa Hullissa maahanmuuttajia majoittaneen hotellin ikkunoita. 

Kolme poliisia on loukkaantunut ja neljä mielenosoittajaa on pidätetty Hullissa.

Syyttäjälaitos kertoo kutsuneensa lisää syyttäjiä töihin viikonlopuksi.

Maan sisäministeri Yvette Cooper sanoi, että levottomuuksiin osallistuvat vielä maksavat väkivaltaisuudesta.

Äärioikeisto lietsoo somessa

Brittilehti Guardianin mukaan äärioikeistolaiset aktivistit ovat lietsoneet mielenosoituksia sosiaalisessa mediassa. 

Sosiaaliseen mediaan jaettiin videoita, joissa nuoret miehet ja pojat heittivät poliiseja kivillä.

– Keiden kadut? Meidän katumme, ihmiset huusivat ja jatkoivat muslimivastaisilla huudoilla.

Joidenkin mielenosoittajien kuultiin osoittavan tukeaan äärioikeistolaiselle aktivistille Stephen Yaxley-Lennonille, joka esiintyy nimellä Tommy Robinson, kertoo BBC.

Lennon on BBC:n mukaan levittänyt tilillään viestipalvelu X:ssä valheellisia väitteitä, joiden mukaan Southportin epäilty hyökkääjä olisi ollut turvapaikanhakija, joka oli hiljattain saapunut Britanniaan veneellä.

Todellisuudessa 17-vuotias Axel Muganwa Rudakubana on syntynyt Britannian Cardiffissa. Viranomaiset ovatkin varoittaneet, että epäillystä leviää nyt runsaasti väärää tietoa sosiaalisessa mediassa.

Iskun tekijä oli mukana BBC:n lasten varainkeruukampanjassa. 

Daily Mail uutisoi perjantain Rudakubanan olleen mukana BBC:n vuonna 2018 julkaistussa lasten varainkeruumainoksessa. 

BBC myönsi pojan esiintyneen Doctor Who -teemaisessa Children in Need -videossa sarjan nimikkohahmoa. Hän oli mainoksen kuvausten aikaan 11-vuotias. 

BBC sekä Rudakubanaa mainoksella edustanut Ology-agenttitoimisto poistivat videon kaikilta alustoiltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat