Some vyöryttää vääriä tietoja veitsi-iskusta epäillystä 17-vuotiaasta, äärioikeisto masinoi Southportin mellakkaa

17-vuotiaan henkilöllisyyttä ei voida kertoa tämän iän vuoksi. Nuorukainen puukotti maanantaina kuoliaaksi kolme alle 10-vuotiasta tyttöä.

Luoteis-Englannissa Southportissa ei oltu uskoa todeksi, kun kahdestasadasta kolmeensataan mellakoitsijaa saapui surunmurtaman yhteisön keskelle. 

Väkivaltaisuudet alkoivat pian sen jälkeen, kun lähistöllä oli pidetty rauhallinen muistotilaisuus veitsi-iskun uhreille. Mellakoitsijat hyökkäsivät moskeijaa kohti, heittivät tiiliä ja pulloja myös poliiseja päin, tuhosivat autoja ja ryöstivät kaupan. 

– Kuulimme huutamista, kuinka kiviä heitettiin, ikkunoiden särkymistä. Se oli todella pelottavaa. Todella pelottavaa, yksi silminnäköijöistä kertoo.

– Se, mitä näin eilisiltana, oli aivan järkyttävää. Ihmiset, jotka tekivät tämän eivät olleet Southportista, sanoo David Burgess

– Tunnen oloni turvattomaksi Southportissa. Ennen pidin tätä rauhallisena alueena, toteaa puolestaan kolmas asukas.

Keskiviikkoiltana poliisi kertoi, että Southportin mellakoihin liittyen on tehty pidätyksiä ja lisää on luvassa.

Äärioikeiston masinoima mellakka

Eri mediatietojen mukaan väkivaltaisuuksien takana oli nationalistisen ja anti-islamistisen ryhmän jäseniä ja tukijoita. Paikalla kuultiin muun muassa "Englanti, kunnes kuolen"-huutoja.

Väkivaltaisuudet alkoivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun Britannian pääministeri oli toivonut sureville perheille rauhaa.

– Olen erittäin huolissani teräaseväkivallasta, ja hallitukseni tulee varmasti puuttumaan asiaan, pääministeri Keir Starmer totesi.

Poliisille lisäaikaa

Maanantaisen veitsi-iskun jälkeen sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita vääriä tietoja sekä nimiä 17-vuotiaasta epäillystä. Hänen väitettiin esimerkiksi saapuneen maahan turvapaikanhakijana. 

Pojan henkilöllisyyttä ei kuitenkaan voida tässä vaiheessa kertoa hänen ikänsä vuoksi. Poliisi sai tänään lisäaikaa kuulusteluihin.

Asukkaat siivosivat katuja

Southportin asukkaat siivosivat aamusta mellakkatuhoja. 

– Heräsin puoli seitsemältä ja päätin tehdä osuuteni. Lainasin harjan ulkona olleilta ihmisiltä, David Burgess kertoo.

Mellakka halutaan unohtaa, mutta maanantain tapahtumia ei.

– Haluan kaikkien muistavan, että kyse on tytöistä ja heitä kohdanneesta tragediasta.

Lue myös:

    Uusimmat