Venäjä esti Malin pakotteiden jatkamisen YK:n turvallisuusneuvostossa

Venäjä on estänyt YK:n turvallisuusneuvostossa tehdyn esityksen Malin pakotteiden jatkamisesta. Kaatuneessa päätöslauselmaluonnoksessa pakotteita olisi jatkettu vuodella. Rauhansopimuksen tueksi vuonna 2017 asetettujen pakotteiden on määrä umpeutua tällä viikolla.

Pakotteisiin kuuluu muun muassa matkustuskieltoja ja varojen jäädytyksiä.

Veto-oikeuttaan käyttänyt Venäjä oli hyväksynyt itse pakotteiden jatkamisen mutta vastusti pakotteita valvovan asiantuntijaryhmän toiminnan jatkumista maassa.

Turvallisuusneuvoston 15 maasta 13 kannatti esitystä. Kiina äänesti tyhjää.

– Vaikka jatkuvasti vaadimme rakentavaa lähestymistapaa ja järkevää kompromissia, tekstissä ei otettu millään tavalla huomioon malilaisten huolia tai Venäjän kantaa, sanoi Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja.

Venäjä teki myös oman esityksensä asiasta mutta oli ainut maa, joka äänesti sen puolesta.

Länsimaat syyttivät Venäjää kostosta

Pakotteita valvovan asiantuntijaryhmän laatimassa raportissa oli kritisoitu Malin asevoimia sekä sen ulkomaisia turvallisuuskumppaneita. Jälkimmäinen on selkeä viittaus maassa oleviin venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkoihin.

Länsimaiden mukaan esityksen läpimenon estäminen oli Venäjän kosto raportista.

– Venäjä pyrkii eliminoimaan asiantuntijaryhmän mandaatin vaientaakseen epämukavien totuuksien julkaisun Wagnerin toimista Malissa, sanoi Yhdysvaltoja edustava Robert Wood.

Woodin mukaan asiantuntijaryhmän toiminnan lopettaminen tekisi pakotteista tehottomia.

Lue myös:

    Uusimmat