Venäjä on aloittanut tuhoamissodan Ukrainassa: "Terrori opettaa kunnioitusta"

Ukraina taistelee sitkeästi, mikä on sodan tilannekuva? Vieraana sotilasprofessori Janne Mäkitalo 9:28
Ukraina taistelee sitkeästi, mikä on sodan tilannekuva? Vieraana sotilasprofessori Janne Mäkitalo.

Venäjä haki Ukrainasta nopeaa voittoa, eräänlaista salamasotaa, joka olisi ohi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä Ukrainan vastarinta on ollut ennakoitua kovempaa.

Venäjä on nyt aloittanut tuhoamissodan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.

– Venäjä on huomannut sodan olevan vaikeampaa kuin luultiin. Ukrainalaiset eivät tervehtineet "kohteliaita" sotilaita vapauttajana, Aaltola toteaa.

– Siirtyminen tuhoamissotaan ja eskaloiviin asejärjestelmiin voi olla kiellettyä, mutta se "puhdistaa" Ukrainaa "vääristä" asenteista. Terrori opettaa kunnioitusta vuosiksi eteenpäin, Aaltola jatkaa.

Aaltola arvioi, että Venäjä pyrkii ajamaan karkuun ne ukrainalaiset, jotka ovat Kremlin näkökulmasta omaksuneet niin sanotun väärän poliittisen ajattelumaailman.

– Ei Venäjä heitä halua, vaan maan, joka on venäläinen. Neliöitä, Aaltola lisää.

Länsi tyytyy diplomaattiseen ratkaisuun

Kyllästymiseen asti on toistettu Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkemystä siitä, että Neuvostoliiton hajoaminen on 1900-luvun suurin geopoliittinen katastrofi.

Venäjän ylimmän johdon ainakin jossain määrin jakama päähänpinttymä kuitenkin selittää osaltaan Venäjän nykypolitiikkaa ja sen halua rakentaa uudelleen menetetty etupiiri.

Valko-Venäjä on jo Venäjän takataskussa ja nyt on siis vuorossa Ukraina.

– Ukraina luopunee EU- ja Nato-"haaveestaan". Vähän oletettua vaikeammin, mutta kumminkin, Aaltola kirjoittaa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti sodan syttymisen jälkeen Ukrainan EU-hakemuksen. Sen sijaan Nato-hakemuksesta Zelenskyi kertoi Ukrainan olevan valmis luopumaan.

– Venäjällä ajatellaan, että pidemmässä pelissä uuteen tasapainoon totutaan. Länsi on kyllä yhtenäinen ja asettaa Venäjän hankalaan nurkkaan kauppasaarrollaan, mutta pöyristyminen ei ole kestävää, ja voimankäyttön pelko lamauttaa, Aaltola sanoo.

– Inflaatio, huoltovarmuusongelmat, pitkän päälle toimivat "pehmeään" länteen kovemmin kuin lännen talouspakotteet kovaan isänmaallisen Venäläiseen sieluun, Aaltola jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat