Ukrainan sodan pitkittyminen on pakottanut länsimaat yhä kekseliäämpiin toimiin Ukrainan aseavun jatkamiseksi. Länsimaiden asevarastot ovat huvenneet sodan aikana uhkaavasti.
Tuoreena käänteenä Venäjä on hermostunut Japanille, joka päätti hiljattain toimittaa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia Yhdysvaltoihin.
Patriot-järjestelmä on erittäin kehittynyttä yhdysvalalaista tekniikkaa. Sillä voidaan ampua alas erilaisia ilmamaaleja, kuten Venäjän Ukrainaan laukaisemia ohjuksia.
Yhdysvallat pystyy vastaavasti toimittamaan omia Patriot-ohjuksiaan halutessaan Ukrainalle USA:n omien varastojen täydentyessä Japanin varastoista.
Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Japanin päätöksellä on vakavia seurauksia Venäjän ja Japanin välisille suhteille.
Lue myös: Venäjä ei halua tämän videon leviävän: Valtaisa sotalaivan räjähdys tallentui kameraan Krimin satamassa
Maiden suhteet ovat huonontuneet sodan alusta lukien askel askeleelta. Japani on esimerkiksi mukana länsimaiden talouspakotteissa.
Näin järjestely toimii
BBC:n mukaan Japanin ja Yhdysvaltain välisen Patriot-järjestelyn mahdollistaa Japanin päätös muuttaa aseiden vientiä koskevia sääntöjään.
Japani korostaa edelleen, ettei sen lähettämiä aseita voida toimittaa kolmanteen maahan ilman Japanin lupaa. Japanin lain mukaan aseiden vienti sotaa käyvään maahan on kiellettyä.
Tämän vuoksi Yhdysvallat voi lähettää Patrioteja omasta varastostaan, jolloin Japanista saatavat ohjukset täyttävät Yhdysvalloissa syntyvää vajausta.
Japanissa käytettävät Patriot-ohjukset valmistetaan maassa lisenssillä. Järjestelmä on amerikkalaisten kehittämä.
Yhdysvallat on aiemmin toistamiseen kehottanut Japania muuttamaan asevientiä koskevia sääntöjään. Kyseessä on ensimmäinen kerta vuoden 2014 jälkeen, kun Japanin hallitus on suostunut tekemään niin.
Japanin hallinto harkitsee myös 155 millin tykistökranaattien toimittamista Britanniaan, sillä maassa valmistetaan tykistöammuksia Britanniassa kotipaikkaansa pitävältä yritykseltä saadulla lisenssillä.
Japanin pasifistinen politiikka juontaa juurensa toiseen maailmansotaan. Myös esimerkiksi maan puolustusvoimia kutsutaan korostetusti itsepuolustusvoimiksi.
Lähteenä myös Reuters.