Venäjällä tuskastuttu "äärimmäisen hulluun" taktiikkaan – myös Ukraina käyttää

Useat venäläiset sotabloggaajat ovat kritisoineet tapaa, jolla venäläissotilaita kuljetetaan hyökkäykseen, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan sodan aikana on julkaistu lukuisia videoita, joissa on näkynyt, miten sotilaat saavat kyydin taisteluun esimerkiksi taistelupanssarivaunun tai rynnäkkövaunun katolla.

Vaikka yksittäisten videoiden perusteella on vaikea tehdä suuria päätelmiä, ei kyseisen taktiikan käyttö ole ainakaan mitenkään täysin poikkeuksellista sen enempää Venäjän kuin Ukrainankaan armeijassa.

Venäläiskommentaattorit ovat kiinnittäneet huomiota esimerkiksi maan puolustusministeriön 8. huhtikuuta julkaisemaan materiaaliin. 

Siinä kaartin laskuvarjojääkäridivisioonan sotilaat kyyditetään eturintamalle, jalkaväki hyppää taistelukentälle ja panssariajoneuvo vetäytyy paikalta.

Käytännössä venäläissotilaat saavat siis pelkän kyydin, eivätkä esimerkiksi panssariajoneuvon tarjoamaa lähitukea. 

Kritisoidun taktiikan keskeinen ongelma on, että jalkaväkeä kuljetetaan mahdollisesti erittäin vaarallisella alueella ilman kunnollista suojaa hyvin näkyvillä. 

Näin ollen esimerkiksi konekiväärin tulitus tai dronehyökkäys panssaria vastaan voi aiheuttaa nopeasti merkittäviä tappioita.

Ukrainan puolustusministeriön julkaisi huhtikuun alussa videon väitetystä Venäjän panssarihyökkäyksestä.

"Äärimmäisen hullua"

Yksi venäläinen sotakommentaattori kuvaili taktiikkaa "äärimmäisen hulluksi".

Toisaalta venäläisbloggaajien riveistä on todettu myös, että taktiikan käyttö kertoo enemmän jalkaväen kuljetukseen sopivien panssariajoneuvojen puutteesta.

Sekä Venäjällä että Ukrainalla on kyllä jonkin verran käytössään panssariajoneuvoja, joiden tehtävänkuvaan kuuluu jalkaväen suhteellisen turvallinen kuljettaminen eturintamalle. 

Esimerkiksi Ukrainan saamat yhdysvaltalaiset Bradley-rynnäkköpanssarivaunut ja venäläisvalmisteiset BMP-rynnäkkövaunut pystyvät kuljettamaan jalkaväkeä.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat kuitenkin kärsineet sodan aikana mittavia kalustotappioita, joka on vaikuttanut huomattavasti myös tapaan, jolla panssareita on sodassa käytetty tai pystytty käyttämään. Aiheesta voi lukea lisää alla olevista linkistä.

Jalkaväkeä kuljettavia länsipanssareita on kiitelty siitä, että vaunun ajaessa esimerkiksi miinaan, selviää kyydissä oleva jalkaväki usein huomattavasti paremmin kuin Neuvostoliitto-taustaisessa vaunussa.

Panssarien katolla kulkeva jalkaväki yleistyi toisen maailmansodan aikana, jolloin erityisesti neuvostoliittolaissotilaat kulkivat T-34-taistelupanssarivaunujen kyydissä.

Lue myös:

    Uusimmat