Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei usko, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys nousi Venäjän ja Turkin ulkoministerien välisen tapaamisen pääteemaksi.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi tänään Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun. Tapaamisessa keskusteltiin esimerkiksi Ukrainan viljakuljetuksista Mustallemerelle.
Tapaamisessa ei todennäköisesti keskusteltu laajasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, jota Turkki on jarruttanut viime aikoina.
– Se taitaa olla vain sivujuonne tässä tapaamisessa, Lassila sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
8:52Miksi Turkki kiristää kurdikysymyksellä Suomen Nato-jäsenyyttä?
Venäjä suhtautuu Lassilan arvion mukaan pessimistisesti Turkin kykyyn estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys kokonaan. Sen sijaan Venäjälle on tärkeämpää, että Turkki toimii Naton sisällä hankaloittavana ja hajottavana tekijänä.
– Ikään kuin kivenä Naton kengässä.
– Venäjää silti varmasti miellyttää, että Nato ei ole yhtenäinen, ja Suomen sekä Ruotsin Nato-hakemukset eivät etene.
Lassila ei kuitenkaan poissulje sitä, että Lavrov yrittäisi saada Turkin hidastamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä mahdollisimman paljon.
Lue myös: Venäjä ja Turkki: Venäjän pakotteita purettava, jotta Ukrainan miljoonat viljatonnit saadaan ruokakriisin avuksi – Ukrainalla kuitenkin hyvä syy olla purkamatta miinojaan satamassa
Sekä Venäjä että Turkki vastustavat länttä
Venäjän ja Turkin välit ovat monimutkaiset, Lassila arvioi. Molemmilla mailla on yhteisiä intressejä, jotka yhdistävät niitä.
– Turkki ja Venäjä jakavat esimerkiksi epäilyksen ja vihan liberaalidemokraattisia järjestelmiä ja niin sanottua ”kollektiivista länttä” kohtaan, Lassila arvioi.
Maiden välillä on kuitenkin myös paljon eripuraa, eikä niillä ole Lassilan mielestä yhteistä linjaa kaikissa asioissa.
2:58EU-parlamentti arvostelu Turkkia ja tuki Suomea sekä Ruotsia – "Hyvin suuri poliittinen merkitys"
Turkki pyrkii hyötymään lännen ja Venäjän välisestä välirikosta molemmilta puolilta.
Ukrainan viljakuljetusten lisäksi Lavrov ja Cavusoglu keskustelivat Lassilan mukaan myös todennäköisesti myös esimerkiksi Turkin sotilastoimista Syyriassa.
– Ne sotilastoimet ovat synnyttäneet paljon jännitteitä Turkin ja Venäjän välille.