Venäjän pääkanava maalaili Suomea osaksi Venäjää: "Unelma Venäjän imperiumista sykkii suomalaiskalastajien sydämissä"

Sotapropagandaan viime aikoina erikoistunut venäläinen tv-juontaja Vladimir Solovjov on jatkanut mielenkiintoisia lausuntojaan Venäjän pääuutiskanavalla.

Solovjov runoili Suomesta ja suomalaisista, erityisesti suomalaista kalastajista tv-lähetyksessä.

– Minulla on ollut tunne, että suomalaiset ovat kuin hylättyjä ihmisiä, jotka jatkuvasti yrittävät tavalla tai toisella kiinnittää huomiota itseensä.

– Unelma Venäjän imperiumista sykkii lujana suomalaisten kalastajien sydämissä. Autamme suomalaisia kalastajia, jos he toimivat hullusti, Solovjov jatkoi.

Ukrainan sisäministerin ex-neuvonantajan Anton Gerashtshenkon alla olevaan X-julkaisuun on upotettu Solovjovin puheenvuoro. Video on tekstitetty englanniksi. MTV Uutiset on tarkistanut käännöksen oikeellisuuden.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen

.

Suomi itsenäistyi Venäjästä vuonna 1917. Jo talvisodassa vuonna 1939 Neuvostoliitto sai huomata, ettei suomalaisilla ollut halukkuutta palata takaisin itänaapurin vallan alle.

Solovjov esitti näkemyksensä Margarita Simonjan juontamassa ohjelmassa, jossa käydään läpi erityisesti Ukrainan sotaa.

Solovyov on toistuvasti toistanut Venäjän sotapropagandan kulmakivinäkemyksiä, joilla Kreml perustelee hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Venäjä esimerkiksi katsoo sotivansa Ukrainassa länttä vastaan, mitä se on perustellut erityisesti lännen Ukrainalle antamalla aseavulla sekä erilaisissa salaliittoteorioilla. 

Kreml on syyttänyt itse laittomasti aloittamastaan hyökkäyksestä puolustusliitto Natoa, Yhdysvaltoja ja Ukrainan poliittista johtoa, jossa Venäjä väittää olevan natseja.

Suomi Venäjän propagandan tähtäimessä

Suomen rooli Venäjän propagandassa on kasvanut huomattavasti sen jälkeen, kun Suomi jätti jäsenhakemuksensa Natoon toukokuussa 2022.

– Meillä ei ollut yhtä ainoaa vaatimusta toisillemme, varsinkaan alueita koskevia, muista asioista puhumattakaan, presidentti Vladimir Putin sanoi venäläisen uutistoimisto RIA Novostin maaliskuisessa haastattelussa.

Atlantic Councilin vanhemman tutkijan Elisabeth Brawin mukaan Putin käyttäytyy Suomea kohtaan kuin koulukiusaaja tai väkivaltainen puoliso, jonka mukaan kaikki oli hyvin, kunnes toinen osapuoli ilmoitti ongelmista poliisille tai lähti suhteesta.

Braw muistuttaa samasta asiasta kuin mistä Suomen ulkopoliittinen johto on jatkuvasti puhunut. Suomi ei suinkaan liittynyt Natoon sattumalta, vaan Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman suurhyökkäyksen motivoimana.

Huhtikuussa Venäjän ulkoministeriö tiedottaja Marija Zaharova sanoi, että Naton harjoitukset Suomessa lisäävät "sotilaallisen välikohtauksen riskiä". Samoihin aikoihin Venäjän raportoitiin määräävän Suomen rajan lähelle ballistisia ohjuksia.

Lue myös:

    Uusimmat