Moskovan poliittinen eliitti on paniikissa Ukrainan hyökkäyksestä Kurskiin, selvitti riippumaton venäläismedia Vjorstka.
Ukrainan viime viikon tiistaina aloittama hyökkäys Kurskiin ei juurikaan hetkauttanut – ainakaan aluksi – poliittista eliittiä Moskovassa, käy ilmi Vjorstkan kyselystä.
Kursk ei sivunnut käytäväkeskusteluissa, eikä poliittisen eliitin elämä muutenkaan muuttunut suuntaan tai toiseen, kuvailee eräs lähde Vjorstkalle.
Pian tunnelma kuitenkin muuttui, kun ukrainalaisjoukot eivät perääntyneetkään rajan toiselle puolelle, vaan jatkoivat, ja jatkavat edelleenkin, etenemistään Kurskin alueella. Huoli ja paniikinkatkuiset viestit lähtivät leviämään.
1:28
Lue lisää: Video näyttää Ukrainan hyökkäyksen ensi hetket raja-asemalla Kurskissa – näin venäläissotilaat antautuivat
Eräs Moskovan kaupungintalolla työskentelevä vertasi Vjorstkalle tilannetta siihen hetkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022. Hänen mukaansa huoli syttyi todella vasta pari-kolme päivää Kurskiin hyökkäämisen jälkeen.
Sitten uutisissa puhuttiin venäläiskolonnan tuhoutumisesta Rylskin lähistöllä Ukrainan ja Venäjän rajan kupeessa.
– Joku alkoi keräämään pikaisesti hätäapua. Tiedän joidenkin jopa vieneen apua paikan päälle, eräs lähde kertoo medialle.
Lue lisää: ISW: Ukraina etenee Kurskissa "suhteellisen tehokkaasti" – Venäjää kiinnostaa silti enemmän aivan toinen alue
Sodanjohto kertoo omaa tarinaansa
Pian kävi selväksi, että Ukraina jatkaa etenemistään Kurskin alueella. Viimeistään silloin päättäjät käänsivät huomionsa Kurskiin, kertoo Venäjän duuman puolustuskomiteaa lähellä oleva senaattori.
Samainen lähde kertoo, että tilannetta ei helpota se, että Venäjän sodanjohto kertoo julkisuudessa omanlaistaan tarinaa Kurskin tapahtumista samaan aikaan, kun venäläiset sotabloggarit syyttävät Venäjän pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimovia siitä, että Ukraina onnistui tunkeutumaan rajan yli.
Lisäksi huolta herättää se, että Kurskista Moskovaan on vain noin 500 kilometriä, toinen parlamenttia lähellä oleva lähde kertoo Vjorstkalle.
Vjorstkan artikkelista ensimmäisenä Suomessa uutisoi Iltalehti.