ISW: Ukraina etenee Kurskissa "suhteellisen tehokkaasti" – Venäjää kiinnostaa silti enemmän aivan toinen alue

Venäjä satsaa ennemmin Donetskiin kuin Kurskiin, näkee Ukrainan sotaa seuraava ajatushautomo.

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) arvion mukaan Venäjä etenee tällä hetkellä "suhteellisen tehokkaalla vauhdilla" Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. Tämä kertoo ISW:n mukaan siitä, että Venäjä priorisoi ennemmin etenemistä Donetskissa kuin Kurskin puolustamista. Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä Venäjän puolelle Kurskiin viime viikon tiistaina.

CNN kertoo kahden korkean yhdysvaltalaisvirkailijan tietojen perusteella, että Venäjä olisi alkanut siirtää useita, "vähintään tuhannen sotilaan kokoisia prikaateja" Kurskin alueelle. Lähteiden mukaan Venäjä ei kuitenkaan olisi siirtämässä Kurskiin suurempia ja paremmin koulutettuja joukkoja. 

ISW ei vahvista kokonaisten venäläisprikaatien siirtämistä Kurskiin, mutta on puolestaan havainnut lähteidensä perusteella joidenkin rykmenttien osien uudelleen sijoittelua Kurskin alueelle. ISW antaa ymmärtää, että tällaiset joukot puhuvat sen puolesta, että Venäjä satsaa mieluummin Donetskiin. 

Ukrainan komentokeskus Venäjän puolella

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö, kenraalieversti Oleksandr Syrskyi raportoi presidentti Volodymyr Zelenskyille eilen, että Ukraina on edennyt Kurskissa torstain jälkeen 500 metristä 1,5 kilometriin eri puolilla aluetta. 

Syrskyi ilmoitti myös, että alueelle on perustettu komentokeskus. ISW katsoo, ettei Ukraina hallitse täydellisesti kaikkia sen valtaamiansa alueita Kurskissa, mutta komentokeskuksen perustaminen kertoo siitä, että se mahdollistaisi joukkojen paremman koordinoinnin sekä siviiliväestön suojelemisen. 

Venäläiset sotabloggarit väittävät Ukrainan joukkojen vallanneen toissa päivänä Gordeevkan kylän itäisessä osaa Kurskia, aivan Ukrainan ja Venäjän rajan lähettyvillä, kirjoittaa ISW. Tiettävästi taistelut ovat jatkuneet myös Korenevon kylässä noin 25 kilometrin päässä Gordeevkasta pohjoiseen. Ukrainalaisjoukkoja havaittiin myös eilen noin 30 kilometriä Korenevosta koilliseen Safonovkan kylässä sekä sen naapurikylässä Kauchukissa, venäläisbloggaajat väittävät. 

Lue myös:

    Uusimmat