Professori Mike Brown on astronomi, jonka maailma pyörii aurinkokunnan reunoilla. Maailmalla hänet tunnetaan ”Miehenä, joka tappoi Pluton”
Kymmenisen vuotta sitten Caltechin astronomien tiimi löysi Pluton takaa Eris-nimisen taivaankappaleen. Eris oli kooltaan kuin Pluto.
Tiedemiehet totesivat, että on aika määritellä uudelleen planeetan “tuntomerkit” ja tästä syntyi uusi “kääpiöplaneettojen” kategoria.
Pluton planeettastatuksen menettämisen ymmärtää ehkä parhaiten siten, että jos se olisi huomattu vasta 2000-luvulla, kukaan ei olisi ilmoittanut löytäneensä uutta planeettaa.
Caltechin tutkijat ovat taas vauhdissa
Caltec-tutkimuslaitoksen professori Mike Brown ja apulaisprofessori Konstatin Batygin kertovat, että lähes kahden vuoden tutkimuksen jälkeen he saivat todisteita jättilaisplaneetasta, jonka kiertorata on miljoonia kilometrejä Neptunuksesta ja joka on kooltaan kymmenen kertaa maapalloa suurempi.
Tutkijoiden mukaan viimeisen 13 vuoden aikana on monet astronomit ovat löytäneet avaruudesta kappaleita ja huomanneet niiden kiertävän samaa rataa. Brownin mukaan se ei voi olla sattumaa.
Yhdeksäs planeetta, kuten sitä tällä hetkellä kutsutaan, on viidentuhannen Pluton kokoinen. Planeetta on kuitenkin hieman Neptunusta pienempi. Tällä kertaa Brown on vakuuttunut, että kyseessä on todellakin planeetta.
Löydön mahdollisti tietokone
Uusi planeetta löydettiin matemaattisten laskelmien avulla.
Tietokoneohjelma pystyy laskelmien ja havaintojen perusteella esittämään aurinkokunnan juuri sellaisena, kuin se on. Nyt Brown toivoo, että joku kykenee tehokkaan teleskoopin avulla paikallistamaan yhdeksännen planeetan ja vahvistamaan teorian.
Kukaan ei nimittäin ole vielä nähnyt planeettaa. Sen olemassaolo on havaittu sen vetovoiman vaikutuksen perusteella.
Edellinen planeettalöytö 1846
Viimekertaisesta planeettalöydöstä on jo vierähtänyt tovi.
Piirrostensa perusteella ensimmäisen havainnon Neptunuksesta teki Galileo Galilei 1612.
Virallisesti planeetta kuitenkin löydettiin vasta vuonna 1843, kun John Couch Adams laski tuntemattoman planeetan kiertoradan.
1846 Urbain Le Verrier teki samanlaisia laskelmia tietämättä Adamsista. Samana vuonna Johann Gottfried Galle löysi Neptunuksen läheltä paikkaa, missä Le Verrier oli laskenut sen olevan.
Löydön jälkeen seurasi kansallismielisiä kiistoja siitä, oliko Neptunuksen löytäjä ranskalainen vai britti. Lopulta molemmat saivat kunnian löydöstä.