Neptunuksen ja Uranuksen väreistä on ollut täysin väärä käsitys – uusi tutkimus korjaa asian

1:05img
Katso myös: Nasa lähetti kissavideon avaruusluotaimeen
Julkaistu 07.01.2024 20:23
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ihmisillä on ollut tähän asti väärä käsitys aurinkokuntamme uloimpien planeettojen Neptunuksen ja Uranuksen väreistä, paljastavat brittiläisten tähtitieteilijät.

Voyager 2 -avaruusluotaimen 1980-luvulla ottamien kuvien perusteella Neptunuksen ajateltiin olevan voimakkaan sininen ja Uranuksen vihreä.

Oxfordin yliopiston tutkimuksessa on käynyt kuitenkin ilmi, että jäiset jättiplaneetat ovatkin molemmat sävyltään vihertävän sinisiä.

Lue myös: Ihmiskunnan kaukaisin luotain seikkailee jo tähtienvälisessä avaruudessa – avaruusprofessori kertoo, miksi luotain siirtyy kohta "ikuiseen uneen"

Hubble-avaruusteleskooppi havaitsi oudon näyn syvältä avaruudesta: ”Kuin mahdollinen Planeetta 9”

Vanhoja kuvia oli paranneltu

Neptunuksen aiempia kuvia oli tutkijoiden mukaan parannettu, jotta niissä näkyisi yksityiskohtia planeetan ilmakehästä. Se taas muutti niiden todellista väriä.

– Kuville oli tehty jotain, mitä kaikki Instagramissa olevat ovat varmasti tehneet joskus elämässään, eli niiden värejä oli muokattu, skotlantilaisen Edinburghin yliopiston astrofysiikan professori Catherine Heymans kertoo BBC Radio 4:n Today-ohjelmassa.

– He korostivat sinistä tuodakseen esiin piirteitä, joita Neptunuksen ilmakehässä voi nähdä. Siksi kuva näyttää hyvin siniseltä. Todellisuudessa Neptunus on melko samanvärinen kuin Uranus.

Tähtitieteilijöillä tiedossa jo pitkään

Tähtitieteilijät ovat jo pitkään tienneet sen, että useimmat kuvat Neptunuksesta ja Uranuksesta eivät kerro tarkasti niiden todellisia värejä.

– Vaikka keinotekoisesti kyllästetty väri on ollut planeettatutkijoiden tiedossa – ja kuvat julkaistiin alun perin varustettuna kuvateksteillä, joissa asia selitettiin – ero oli ajan myötä kadonnut, tutkimusta johtanut professori Patrick Irwin Oxfordin yliopistosta toteaa BBC:n jutussa.

Brittiläisen tähtitieteellisen järjestön Royal Astronomical Societyn apulaisjohtaja Robert Massey selittää, että kuvien tehostaminen on tavanomainen menettely avaruustutkimuksessa.

– Olisi tyhmää katsoa tähtitieteellistä kuvaa ajattelematta, että sitä on paranneltu. Niitä on pakko käsitellä siksi, että niistä voidaan nähdä paremmin yksityiskohtia.

– Kyse ei ole mistään salaliitosta, hän huomauttaa BBC:n mukaan.

Lue myös: Näin Nasa pitää 46-vuotiaat Voyager-luotaimet kunnossa, vaikka ne ovat jo aurinkokuntamme ulkopuolella

Mystinen ”Planeetta 9” kateissa: Uusi tutkimus yrittää osoittaa sen sijainnin – jos se on edes olemassa

Tutkijat: Avaruudesta voi löytyä elämää 2–3 vuoden kuluttua – katse on nyt kääntynyt Hycean-planeettoihin – ”Uusi reitti Maan ulkopuolisen elämän etsintään”

Todelliset värit

Tutkijat löysivät muutoin samansävyisiksi todettujen planeettojen väreistä myös pienen eron: Neptunus on heidän mukaansa ripauksen Uranusta sinisempi, mikä johtuu sen ohuemmasta sumukerroksesta.

Tutkimus osoitti myös, että Uranus näyttää hieman vihreämmältä kesällä ja talvella, kun toinen sen navoista on kohti Aurinkoa. Keväällä ja syksyllä, kun aurinko on päiväntasaajan yläpuolella, se on sinertävämpi.

Tutkimus on julkaistu Monthly Notices of the RAS -julkaisussa.

Aurinkokuntamme ulkoisimmat planeetat Uranus ja Neptunus ovat todellisuudessa lähestulkoon samanvärisiä, kertoo tuore tutkimus. Yläpuolella ovat julkisuuteen päätyneet Voyager 2:n kuvat ja alla uuden tutkimuksen paljastamat.

Aurinkokuntamme ulkoisimmat planeetat Uranus ja Neptunus ovat todellisuudessa lähestulkoon samanvärisiä, kertoo tuore tutkimus. Yläpuolella ovat 1980-luvulla julkisuuteen päätyneet Voyager 2:n ottamat käsitellyt kuvat ja alla uuden tutkimuksen paljastamat kuvat.

Neptunus tunnetaan myös isosta pilkustaan

Uranus on aurinkokunnan seitsemäs planeetta Auringosta lukien. Se on jättiläisplaneetta, joka on planeetoista kooltaan kolmanneksi ja massaltaan neljänneksi suurin.

Neptunus on aurinkokunnan kahdeksas ja uloin planeetta Auringosta laskettuna. Planeetan arvellaan koostuvan pääasiassa kivestä ja jäästä, joiden päällä on melko ohut vetykerros, jonka yläosa on kaasumainen. Neptunus tunnetaan myös suuresta tummasta pilkustaan.  

Voyager 2 on ainoa ihmiskunnan tähän mennessä rakentama esine, joka on lentänyt näiden planeettojen ohitse.

Lue myös: Nasan löytämä avaruuden kaukaisin "maapähkinä" tarjoaa tietoa siitä, miten maapallo on saanut alkunsa: "Tiesimme, että sillä on ainutlaatuinen tarina kerrottavanaan"

Astronautit pudottivat työkalulaukkunsa avaruudessa: Nyt pussukan menoa voi seurata jopa kiikareilla!

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus