Helsingin Messukeskuksessa on avautunut jälleen yksi varma merkki siitä, että talvi ei kestä ikuisesti. Pohjoismaiden suurimmat venemessut tarjoavat unelmia ja katsauksen suomalaisen veneteollisuuden tilaan.
Messuilla esitellään noin 550 venettä ja mittava määrä erilaisia veneilytuotteita ja varusteita.
Mukana ovat niin perinteiset venevalmistajat kuin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uusi aurinkovene sekä purjevene Arcona 380, jossa on suomalainen sähkömoottori.
Kotimaan venekaupan liikevaihto laski edellisvuoteen verrattuna 5 % päätyen 98,8 miljoonaan euroon. Mökkiläisen perusvene on alle 6-metrinen, moottorilla varustettu vesien menopeli. Sellaisia myytiin Finnboatin jäsenkyselyn perusteella hieman yli 6400 kappaletta. Pahiten vuonna 2014 kärsi suurten, yli kymmenmetristen veneiden kauppa.
Veneajokortti hyllylle
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ehdottama pakollinen veneajokortti jäänee toistaiseksi vapaaehtoisuuden varaan.
Trafin viime vuonna teettämässä kyselyssä pakollista veneajokorttia kannatti vain noin neljännes kyselyyn osallistuneista.
Tällä hetkellä pakollista veneajokorttia ei ole suunnitteilla, sanoo Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen MTV Uutisten haastattelussa.
Veneilykouluttaja Jarmo Aaltonen arvioi, että vesiliikenteessä tärkeintä on oikea asenne ja veneilyn perusteiden tietämys.
– Paras keino on siellä valistuspuolella ja kasvatuspuolella. Asenteista homma pitkälle lähtee. Nykyisin asenteita pyrkii muokkaamaan elektroniikka, joka näyttelee isoa roolia veneilyasioissa. perinteisten navigoinnin osaaminen näiden laitteiden rinnalla on minimivaatimus, koska muuten voi tehdä vääriä tulkintoja laitteiden antamista tiedoista.
Venemessut on järjestetty Helsingin Messukeskuksessa jo 40 vuoden ajan.