Viestintävirasto: Varo netissä väijyvää Auervaaraa – 13 varoitusmerkkiä paljastavat romanssihuijarin

facebook ipad nettitreffit messenger netti
Romanttisia viestejä lähettelevä nettituttu voi paljastua huijariksi.Shutterstock
Julkaistu 14.02.2018 07:51

MTV LIFESTYLE

Netissä saatu romanttinen yhteydenotto tuntemattomalta voi osoittautua huijaukseksi. Viestintäviraston vinkit auttavat tunnistamaan romanssihuijarin ennen kuin on liian myöhäistä.

Sosiaalisesta mediasta on tullut suosittu alusta myös huijareille, jotka pyrkivät petollisin keinoin hyötymään muista ihmisistä mitä erilaisimmin keinoin.

Erilaisten maksuvälinepetosten lisäksi esimerkiksi Facebookissa voi törmätä huijareihin, jotka pyrkivät tavallisten ihmisten rahapussille tekaistun romanssin varjolla. Romanssihuijarit vaanivat etenkin 50-70-vuotiaita, mutta nuorempienkin on syytä olla varuillaan.

Verkkohuijareita tutkinut Riku Salmivuori jakaa Viestintäviraston sivuilla 13 varoitusmerkkiä, joiden avulla romanssihuijarin voi tunnistaa.

1. Kuulostaako tarina liian hyvältä?

Romanssihuijarin tunnistamisessa pätee vanha nyrkkisääntö: Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta. Jos saat yllättäen viestin tuntemattomalta unelmien prinssiltä tai kuvankauniilta kaunottarelta, kannattaa asiaan suhtautua varauksella.

– Jos malli tai sotilas eivät tunnu todennäköisiltä seurustelukumppaneilta oikeassa elämässä, miksi niin tapahtuisi verkossa, Salmivuori kysyy.

2. Löytyykö henkilöstä tietoa netistä?

Salmivuoren mukaan etenkin miespuolisilla huijareilla on tapana esiintyä menestyneinä miehinä. Tuntemattoman viestittelijän taustoja voi selvitellä googlaamalla hänen nimeään.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että huijari saattaa käyttää myös todellisen henkilön nimeä hyödykseen ja viestitellä valeprofiilin takaa.

3. Ovatko saamasi kuvat aitoja?

Tiesithän, että myös kuvien alkuperää voi selvittää Googlen avulla. Huijarit käyttävät usein muilta sivustoilta varastettuja profiilikuvia, jolloin nopea nettihaku voi paljastaa huijarin käden käänteessä.

Taitavat huijarit saattavat käyttää myös teettämiään kuvia, joita ei ole muualla netissä, ja tällaisissa tapauksissa kuvahausta ei ole apua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

tinder

Deittiprofiilin kuva ei aina vastaa todellisuutta.

4. Yritetäänkö tietojasi kalastella?

Salmivuori muistuttaa, että myös romanssihuijarit voivat käyttää apunaan huijaussivustoja, joiden avulla pyritään urkkimaan esimerkiksi salasanoja. Siksi kannattaa aina pitää mielessä, että mitään luottamuksellisia tietoja, salasanoja tai pankkitunnuksia ei koskaan kannata syöttää sivustoille, joiden aitoudesta et ole täysin varma. Myös virustorjunta on syytä pitää ajan tasalla.

LUE MYÖS: Janni ihastui Tinderissä "ranskalaiseen vaihto-opiskelijaan" – mies olikin jotain aivan muuta

5. Saatko rakkausrunoja?

Romanssihuijarit saattavat lirkutella uhrejaan myös runomuodossa. Itse tehdyiksi väitettyjen värssyjen alkuperä saattaa löytyä jostain aivan muualta, kun runon säkeet lyödään hakukoneeseen.

6. Eteneekö keskustelu luontevasti?

Salmivuoren mukaan osa huijareista kopioi useammille uhreilla samoja vastauksia, jolloin keskustelut saattavat vaikuttaa epäloogisilta tai vähintäänkin omituisilta. Tällöin kannattaa olla erityisen varuillaan.

7. Tahtooko juttukumppanisi olla jatkuvasti yhteyksissä?

Jos huijarille antaa vastakaikua, tämä tarttuu kiinni nopeasti ja saattaa alkaa pommittaa viesteillään yötä päivää. Ylenpalttiseen huomioon kannattaa siis suhtautua varauksella.

LUE MYÖS: Poliisi jakaa parhaat deittivinkkinsä – näin et napsahda deittihuijarin ansaan

8. Eteneekö suhde liian nopeasti?

Jos nettituttu vannoo rakkauttaan tutustumisen alkumetreillä, hälytyskellojen olisi syytä soida. Romanssihuijarit pyrkivät usein saamaan kohteensa pauloihinsa mahdollisimman nopeasti, ja liian varhaiset rakkaudentunnustukset voivat paljastaa huijarin.

9. Vältteleekö hän tapaamista?

Huijarit välttelevät viimeiseen asti tapaamista, etteivät heidän epärehelliset aikeensa paljastuisi. Jos nettituttusi ei meinaa millään suostua tapaamiseen, vaan pyrkii kääntämään huomion muualle, kannattaa pohtia miksi hän tekee niin.

10. Onko nettisuhteen taustalla kriisi?

Salmivuoren mukaan romanssihuijareiden petokset perustuvat tekaistuihin kriiseihin, joiden varjolla rakastuneet uhrit saadaan lähettämään huijareille rahaa. Huijarit keksivät erilaisia peitetarinoita, joiden varjolla he lopulta pyytävät rahaa.

11. Haluaako hän puhua rahasta?

Romanssihuijarit pyrkivät tienaamaan huijattaviensa kustannuksella, ja hyvin todennäköisesti raha nousee puheenaiheeksi ennemmin tai myöhemmin. Jos tuore nettituttavuus ottaa raha-asiat jatkuvasti puheeksi, hänellä tuskin on puhtaita jauhoja pussissaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

komea mies rahaa säästöpossu kolikko raha

Huijarit pyrkivät usein pääsemään uhriensa säästöihin käsiksi.

12. Pyytääkö hän käyttämään rahansiirtopalveluita?

Jos rahan pyytäminen itsessään ei vielä saa hälytyskelloja soimaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten rahaa pyydetään. Salmivuoren mukaan huijarit suosivat rahansiirtopalveluita tavallisten pankkisiirtojen sijaan, sillä kiinnijäämisen riski on pienempi.

13. Onko raha ainoa ratkaisu?

Jos nettituttusi ei hyväksy muita ratkaisuja ongelmaansa kuin rahan, tämä voi kieliä petollisista tarkoitusperistä. Romanssihuijarit ovat varautuneet siihen, että uhrit eivät välttämättä suostu muitta mutkitta epämääräisiin rahansiirtoihin, vaan pyrkivät taivuttelemaan uhrejaan painostaen ja syyllistäen.

Salmivuori muistuttaa, että yksikin edellä mainituista varoitusmerkeistä on riittävä syy suhtautua uuteen nettituttavuuteen varauksella.

Jos joudut romanssihuijarin uhriksi, siitä kannattaa ilmoittaa poliisille. Vaikka et tulisi itse vedätetyksi, ilmoitus voi auttaa muita uhreja.

Lähde: Viestintävirasto

***

LUE MYÖS: Tuula, 74, jahtaa häikäilemättömiä nettihuijareita: "Minulta on pyydetty rahaa 200 kertaa"

1:59img

Tuoreimmat aiheesta

Digi