Suomeen saapuvat pandat Jin Bao Bao ja Hua Bao saivat makustella lumihiutaleita aivan kuin maistiaisena tulevasta Dujiangyanin pandatarhan pihalla viime viikolla.
Lunta ei ole satanut näin alhaalla Sichuanissa vuosikausiiin. Suomalaisilta nimiltään Lumi ja Pyry saivat näin aivan kuin esimakua siitä, mitä mikä niitä odottaa, kun ne siirretään Iljushin IL-76 -kuljetuskoneeseen Chengdun lentoasemalla ja matkalle Suomeen. Suomeen pandat saapuvat torstaiaamuna.
– Kovin innostuneita lumesta pandat eivät olleet, sillä lunta tuli kuitenkin niin vähän ja se suli lähes saman tien pois, kertoo pandahoitaja Anna Palmroth karanteenialueen portilla.
Pandat ovat tietysti tottuneet lumeen ja koviinkin pakkasiin Sichuanin vuorilla. Tällä hetkellä pandoja eivät pääse tapaamaan muut kuin hoitajat ja lääkärit, jottei mikään menisi viime metreillä pieleen.
Penikkatautia vastaan ei rokotetta
Pandat ovat käyneet läpi melkoisen terveystarkastuksen ja rokotusohjelman. Ne on rokotettu erityisesti rabiesta, eli kansanomaisesti vesikauhua vastaan.
– Vasta-aineet ovat kehittyneet oikein hyvin. Penikkatautia vastaan niitä ei ole kuitenkaan voitu rokottaa, koska rokote ei ole vielä valmis eikä koirien rokotetta voi pandoille antaa, sanoo eläinlääkäri Heini Niinimäki.
Suomessa penikkatautia ei onneksi kuitenkaan juurikaan esiinny.
Koneeseen nostaminen hermostuttaa
Pandoihin siirtoon liittyvä byrokratia on ollut uuvuttava prosessi. Viraomaistahoja on kiinalaisten viranomaisten lisäksi Suomesta muun muassa maa- ja metsätalousministeriö, Evira, Finavia, tulli, rajavartiosto, ulkoministeriö, yhteensä noin 20 eri tahoa.
Päivä alkaa pandatarhalla aikaisin, silloin, kun Suomessa nukutaan syvintä unta ja päättyy myöhään illalla. Aikaeron takia yhteydenpito Suomeen jatkuu Kiinan päässä myös yöhön saakka. Entä pelottaako pitkä lentomatka Suomeen?
– Pandojen siirrot Eurooppaan ovat sujuneet yleensä hyvin. Tärkeintä on pitää eläimet rauhallisina, ettei niiden stressitaso nouse liikaa. Pitkän matkan aikana niiden pitää saada ravintoa oikea määrä säännöllisesti. Matkan aikana ne pysyvät varmasti rauhallisina, kun saavat olla paikallaan. Eniten niitä hermostuttaa koneeseen nostaminen ja sieltä laskeminen, Anna Palmroth selventää.
Pandat kuljetetaan Suomeen laatikoissa, jotka ovat noin 180 senttiä korkeita.
Pandakaksikon nimiksi tuli Lumi ja Pyry MTV:n järjestämän nimikilpailun perusteella. Kurkista videolta niiden elämään Kiinassa:
2:07
Korjattu kuljetuskoneen nimeä Iljushin IL-76:ksi Antonov 76:sta 17.1. klo 8.58.