Vihreä siirtymä kiinnostaa, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan – "Karulla tavalla opittu"

5:12img
Pienydinvoimaloiden tarkoituksena olisi tuottaa ennen kaikkea lämpöä, mutta voimala pystyisi myös sähköntuotantoon.
Julkaistu 10.09.2024 20:02

Kaisu Vironen

kaisu.vironen@mtv.fi

Helsinkiin kaavaillaan pienydinvoimalaa lämmöntuotantoon – ”2030 aiotaan saada koneet käyntiin”, kertoo Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka. 

Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka väläyttää tiistaiaamun Huomenta Suomessa ydinvoimaohjelmasta, jonka ajatuksena on rakentaa Helsinkiin pienydinvoimaloita. Pienydinvoimaloiden tarkoituksena olisi tuottaa ennen kaikkea lämpöä, mutta voimala pystyisi myös sähköntuotantoon. Voimalat olisi tarkoitus sijoittaa kaukolämpöverkkojen varrelle. 

Tavoite on, että siitä saadaan kustannustehokas ja toimintavarma laitos, hän summaa.  

Turvallinen myös kaupunkiympäristössä

Sirkka kertoo pienydinvoimaloissa tapahtuvan saman ydinvoimareaktion, kuin isoissa ydinvoimaloissakin, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Iso ero pienten ja isojen ydinvoimaloiden välillä on, että nämä pienet ovat niin sanottuja ”passiivisia voimaloita", eli ne vaatii aktiivista temppuilua pysyäkseen käynnissä. Se lisää turvallisuutta moninkertaisesti. Mikäli sitä ei aktiivisesti ajeta, se sammuu itsestään, toisin kuin isot voimalat. Sen takia niitä voidaankin tehdä kaupunkiin turvallisesti. 

Toimitusjohtajan mukaan lämmöntuotannossa olisi myös tarkoitus luopua kokonaan hiilen polttamisesta. 

Ensi aprillipäivänä suljetaan Salmisaari, joka korvataan pelleteillä ja hakkeen polttamisella. Haluamme luopua polttamisesta kokonaan.

Päästötöntä ja kustannustehokasta

Tavoitteena on, että kaikki tuotettu lämpö olisi täysin päästötöntä, mutta myös kustannustehokasta.

Karulla tavalla on opittu kriisien aikana se, ettei ihmiset ole valmiita maksamaan vihreästä tai puhtaasta siirtymästä. Se tapahtuu ainoastaan, mikäli se on edullisempaa kuin fossiilinen maailma. Sen takia ydinvoima on erittäin tärkeä osa vihreää siirtymää, jotta saamme kaukolämmön kilpailukykyiseksi, kustannustehokkaaksi sekä puhtaaksi ratkaisuksi. Tavoittelemme, että pienydinvoimalasta tuleva lämpö olisi edullisempaa kuin muu lämpö. 

Lue myös: Voiko ydinvoimaan luottaa? Näin Olkiluodon ongelmat vaikuttavat Suomen sähköntuotantoon

Tuoreimmat aiheesta

Ydinvoima