Viiden jälkeen -juontaja Mikko Suursalmen laskettelureissusta alkoi vuoden piina – nyt italialaisfirma uhkailee jo oikeustoimilla 

1:24img
Julkaistu 05.03.2023 07:29
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Viiden jälkeen -juontajana tunnetun Mikko Suursalmen viimekeväisestä laskettelureissusta alkoi vuoden kiista, jossa autovuokrausfirma uhkailee häntä jo oikeustoimilla.

Juontaja Mikko Suursalmen viimekeväinen lasketteluloma Italian Cerviniassa alkoi samoin kuin monen muunkin laskettelulomalle lähtevän.

Suursalmi lensi neljän hengen kaveriporukkansa kanssa Milanoon, josta oli tarkoitus ajaa parin tunnin matka Cerviniaan. Matkaa varten tarvitsi tietenkin auton, jonka seurue vuokrasi välitysfirman kautta yhdestä lentokentän autovuokraamoista, Sicily by Carista.

Suomalaisiin ilmasto-olosuhteisiin tottuneelle seurueelle pisti heti silmään yksityiskohta: auton vuokrauksen yhteydessä neuvottiin sekoittamaan dieselin sekaan jäätymisenestoainetta, jos autolla ajetaan kylmissä olosuhteissa.

– Kummastelimme ohjeita, jolloin meille selitettiin asia kahdesti ja pyydettiin tarkistamaan ohjeet vuokraustiskin vieressä olleesta ständistä, jossa kylmiksi olosuhteiksi määriteltiin viisi pakkasastetta tai kylmempi, Suursalmi selittää.

– Ongelmilta olisi vältytty, jos olisimme ottaneet kuvan siitä ohjeesta.

Diesel jäätyi vuokra-auton tankkiin

Auto saatiin vuokrattua, täydellä vakuutuksella, ja seurue pääsi Cerviniaan ongelmitta.

Yhtenä lomapäivistä sää oli kuitenkin huono ja seurue päätti lähteä naapurikylään laskemaan.

Vuokrattu auto hyytyi matkalle.

– Meillä oli kaksi autoa vuokrattuna ja muut menivät laskemaan ja jäin selvittämään asiaa. Pysäytettiin auto ja soitettiin huoltonumeroon, Suursalmi kertoo.

Kävi ilmi, että polttoaine oli jäätynyt tankkiin.

– Vaikka emme ajaneet meille näytetyissä ohjeissa mainituissa pakkaslukemissa eli miinus viidessä tai kylmemmässä.

Auto hyytyi lauantai-iltapäivänä, kun lähtö kotiin olisi ollut Milanosta sunnuntaina. Ilman autoa Cerviniasta olisi ollut hankalaa päästä lähtöpäivänä Milanoon.

Autovuokraamoyritys pahoitteli, ettei heillä ollut tarjota uutta autoa ja kehotti ottamaan taksin – he kyllä hyvittäisivät summan.

Taksimatka maksoi 300 euroa.

– Jos kaikki olisi mennyt by the book, olisimme saaneet vuokrauksesta hyvitystä ja taksimatka olisi hyvitetty.

Epämääräisiä veloitusyrityksiä, vahinkoraporttia ei luovutettu: ”Käskettiin maksamaan viiden päivän sisällä”

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuten suunniteltua. Vuokrausfirma alkoi väittää, ettei seurue noudattanut ohjeita ja sekoittanut dieseliin jäätymisenestoainetta, mikä oli johtanut polttoaineen jäätymiseen.

Näin ei Suursalmen mukaan ollut toimittu, sillä lämpötila ei missään vaiheessa laskenut määriteltyyn –5 asteeseen. 

Hyvityksen sijaan Sicily by Car alkoi periä maksua korjauksesta Suursalmelta eikä lämpötilarajaa ei mainittu enää sanallakaan. 

Ja hyvityskin yritettiin perua luottokortilta ilman erityistä ilmoitusta. MTV Uutiset on nähnyt kuvakaappaukset 255 ja 549 euron veloitusyrityksistä.

– Luottokorttiyhtiö esti veloitukset, koska eihän noin saa tehdä, Suursalmi kertoo.

– Seuraavaksi vuokraamo otti suoraan yhteyttä minuun ja käski maksamaan korjauksen viiden päivän sisällä.

Sen sijaan, että mitään olisi hyvitetty, niin vakuutuksen ja 300 euron taksimatkan lisäksi Suursalmelta yritettiin siis periä 800 euroa ensin luvatta luottokortilta, ja sitten viiden päivän maksuajalla. 

Kun Suursalmi kieltäytyi, vuokraamoyritys alkoi uhata oikeustoimilla.

– Olen pyytänyt vahinkoraportin, josta selviäisi esimerkiksi se lämpötila, jossa autolla on ajettu vahingon syntymisen hetkellä. Sitä ei ole kuitenkaan toimitettu.

MTV Uutiset on nähnyt Suursalmen ja autovuokraamon sähköpostinvaihdon.

Sicily by Car ei vastannut MTV Uutisten yhteydenottopyyntöihin.

Autoliitto: Sopimuksiin perehdyttävä huolella

Autoliiton matkailupäällikön Susanna Suokonautio-Hynnisen mukaan tärkeintä riitatapausten välttämisessä on se, että on perehtynyt huolella sopimukseen, jonka allekirjoittaa, ja siinä käytettyyn termistöön.

Tyypillisimpiä kiistakapuloita ulkomailta autoa vuokratessa ovat tilanteet, joissa esimerkiksi omavastuun poisto on veloitettu kahdesti.

– Eli kun aletaan käydä neuvotteluja siitä, otetaanko lisävakuutuksia, kannattaa olla tarkkana. Viimeisin tietoomme tullut tapaus oli sellainen, että asiakas oli sanonut, ettei hän halua lisävakuutuksia ja että hänellä on jo omavastuun poisto. Olisiko hinta ollut jotain vähän vajaa 400 euroa silloin, Suokonautio-Hynninen sanoo.

–  Hän oletti, että kun hän oli sanonut, ettei halua sitä, niin hinta säilyy ennallaan. Hänen tililtään oli kuitenkin veloitettu lähes 700 euroa. Eli hinta oli tuplaantunut ja omavastuun poisto oli veloitettu kahdesti.

Myös tapaukset, joissa auton korjaamisen kustannuksista on jälkikäteen kiistaa, ovat Suokonautio-Hynniselle tuttuja.  

– Tuli mieleen vanhempi juttu, jossa auto oli vastaanotettu hieman likaisena ja oli vaikeaa nähdä ihan kaikkea, vaikka vastaanottaja olikin kuvannut auton. Veikkaisin, että tämä oli vähän poikkeustapaus, mutta kyllä tällaisia tilanteita tulee.

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan autonvuokraus ei ole ala, josta valituksia tulisi heidän käsiteltäväkseen erityisen paljon. Vuonna 2022 valituksia tuli 45, kun taas vuonna 2019 niitä oli 92.

Maissa korostuvat juuri Italia sekä Espanja ja Saksa. 

Suursalmi sanoo, että jos tapaus jotain hänen käytöksessään muutti, niin sen, ettei hän ainakaan ota autoa enää koskaan välitysfirman kautta.

– Jos otan vuokraukselle vakuutuksen, se tulee sitten suoraan firmalle eikä välikädelle. Otan kaikesta kuvat – ja pelaan varman päälle, jos on mitään lämpötilasääntöjä.

Viiden jälkeen on MTV:n ohjelma ja Suursalmi on MTV Uutisten työntekijä. 

Lue myös: Tässä mokaa moni konkarikin: Tiedätkö, mitä pitää tehdä, kun hyppää vieraan auton rattiin?

Tuoreimmat aiheesta

Kuluttajariidat