Maailman syöpätutkimussäätiö (World Cancer Research Fund, WCRF) tarjoaa verkkosivuillaan mahdollisuutta tehdä noin viisi minuuttia vievä testi, joka arvioi vastaajan elämäntapojen syöpävaarallisuutta.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten syöpä ja ravinto ovat yhteydessä keskenään.
Cancer Health Check -nimellä kulkeva englanninkielinen testi sisältää ruokavalioon, alkoholinkäyttöön ja liikuntatottumuksiin liittyviä kysymyksiä.
Testi on ammattilaisten suunnittelema ja tieteelliseen näyttöön perustuva, mutta myös hyvin yksinkertaistettu. Siinä ei esimerkiksi käydä läpi sukuhistoriaa tai eräitä muita syöpäriskiin vaikuttavia tekijöitä, joihin ihminen ei voi itse vaikuttaa. Testi ei siis sinänsä arvioi kenenkään yksilökohtaista syöpäriskiä eikä varsinkaan syötä tulokseksi minkäänlaisia prosenttilukuja.
Testin tehtyään jokainen voi kuitenkin miettiä, olisiko omissa elämäntavoissa jotakin, mitä voisi ja kannattaisi hioa.
Lue myös: Miten syöpään kuollaan? Lääkäri kertoo, kuinka ihminen kuihtuu pois
Vaikka syövälle altistavia asioita tuntuu löytyvän lisää lähes jatkuvasti, syöpäriskiään voi myös merkittävästi pienentää omilla toimillaan. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi savuttomuus, alkoholin juomisen vähentäminen tai lopettaminen, normaalipainossa pysyttely, säännöllinen liikunnan harrastaminen, auringolta sekä bakteeri- ja virustartunnoilta suojautuminen ja pitkäaikaisen hormonikorvaushoidon välttäminen.
Ruokavalion suhteen kannattaa panostaa runsaskuituisuuteen ja kasviksiin sekä toisaalta välttää punaista lihaa ja lihajalosteita, liikaa suolaa ja rasvaa ja ruoan käristämistä grillaamalla.
Näin testi toimii
Testin pääset tekemään täällä, kun klikkaa oranssia laatikkoa ”Take the test”. Seuraavaan kysymykseen siirrytään aina klikkaamalla ”Next question” -kohtaa.
Testissä tiedustellaan esimerkiksi päivittäistä aktiivisuutta. Se ilmoitetaan merkitsemällä kunakin viikonpäivänä harrastettu kohtuutehoinen (moderate) tai raskas (vigorous) liikunta. Kohtuutehoista liikuntaa on esimerkiksi reipas kävely tai imurointi, raskasta taas esimerkiksi juoksu tai nopea pyöräily.
Lue myös: Suolistosyöpä oireilee niin epämääräisesti, että lääkärikin voi erehtyä
Kysymyksiä on myös koskien esimerkiksi hedelmien ja vihannesten, täysjyvän, prosessoitujen, runsasrasvaisten ja -sokeristen ruokien sekä punaisen lihan määrää. Myös auringolta suojautumisen tapoja tiedustellaan.
Kuhunkin kohtaan vastaamisen jälkeen sivun oikeaan laitaan ilmestyy harmaa laatikko, jossa kerrotaan lyhyesti, kuinka hyvin annetut vastaukset vastaavat suosituksia tai tavoitteita ja mitä tiede asiasta kertoo. Suoriutumista arvioidaan myös kolmen tähden asteikolla, jossa tähdet joko muuttuvat oransseiksi tai pysyvät harmaina sen mukaan, kuinka hyvin toiminta vastaa suosituksia.
Lopuksi näkyviin tulee yhteenveto, jossa kerrotaan, mitä voisi tehdä toisin ja mihin se vaikuttaisi.
Lähteet: Business Insider, WCRF