Neljä kymmenestä syövästä voisi välttää – tällaisilla ratkaisuilla vähennät riskiä: "Mene lääkäriin, jos..."

Monen syövän riskiin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan.

Amerikkalaisen syöpäjärjestön selvityksen mukaan jopa 40 prosenttia syövistä liittyy tekijöihin, joihin voisi vaikuttaa omalla toiminnallaan.

American Cancer Societyn selvityksessä käytettiin vuoden 2019 syöpädiagnoosi- ja kuolleisuustietoja. Mukana oli 30 syöpätyyppiä yli 30-vuotiailta aikuisilta.

Riskitekijöitä arvioitiin kolmen eri kansallisen tutkimuksen avulla.

Tupakointi liittyi lähes 20 prosenttiin syöpätapauksista

Analyysin mukaan tupakointi oli riskitekijöistä suurin ja liittyi lähes 20 prosenttiin syöpätapauksista ja 30 prosenttiin syöpäkuolemista.

Muita tekijöitä olivat esimerkiksi ylipaino, alkoholin käyttäminen, fyysinen liikkumattomuus, punaisen lihan syönti, vähäinen hedelmien ja vihannesten syönti, UV-säteily ja erilaiset infektiot.

Riskitekijät liittyivät selvityksen mukaan eniten keuhkosyöpiin; kakkossijalla oli naisten rintasyöpä ja kolmantena ihomelanooma.

Neljä kymmenestä syövästä voitaisiin välttää

Selvityksen mukaan neljä kymmenestä syövästä olisi voitu välttää kiinnittämällä huomiota listattuihin riskitekijöihin, joihin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Tutkimus julkaistiin CA: A Cancer Journal for Clinicians -lehdessä.

Tutkimuksessa oli haasteensa: tiedot oli kerätty Yhdysvalloista, minkä lisäksi kerätyssä datassa oli kymmenen vuoden viive altistumisen ja syövän ilmaantumisen tai kuolleisuuden välillä. Tämä vuosimäärä ei välttämättä ole tarkka altistumisikkuna kaikille syöpätyypeille ja riskitekijöille.

Onkologi neuvoo: "Mene lääkäriin, jos sinulla on syöpään liittyvä oire"

The Guardianin haastattelemien onkologien mukaan syöpäriskin madaltamisessa tärkeää on esimerkiksi tupakoimattomuus, terveellinen painoindeksi, punaisen lihan, ultraprosessoitujen ruokien ja runsaan alkoholinkäytön välttäminen. Esimerkiksi aurinkovoiteen käyttö on helppo tapa suojata itseään.

Mikäli itsessään huomaa oireen, joka huolettaa, lääkäriin kannattaa myös suunnata ajoissa.

– Mene lääkäriin, jos sinulla on syöpään liittyvä oire; veristä yskää, verta virtsassa tai verenvuotoa peräaukossa, kipua, kyhmy tai vastaava oire, josta tiedät, ettei asioiden kuulu olla näin, konsultoiva onkologi Pat Price neuvoi haastattelussa.

Katso myös: Mikä on geenien merkitys syövän synnyssä? Juttu jatkuu videon alla.

Stressin käsittely tärkeää

Jos oire jatkuu pitkään, lääkäriin on hakeuduttava mahdollisesti useita kertoa. Price suosittaa myös fyysistä aktiivisuutta, kuten juoksemista. Henkiseen puoleenkin tulisi kiinnittää huomiota.

– Elämä on hyvin stressaavaa ja monien ihmisten pitäisi yrittää käsitellä stressiä paremmin, Price sanoo.

Vaikka stressin itsessään ei tutkimuksissa ole osoitettu aiheuttavan syöpää, se voi johtaa tapoihin, jotka lisäävät riskejä.

– Toisinaan se [stressi] johtaa siihen, että syö paljon, juo paljon, ei liiku, Price listaa.

Mikäli tarjolla on jonkinlainen syöpäseulonta, kuten papakoe, sitä ei kannata jättää väliin. Geneettinenkin riski kannattaa selvittää, mikäli se on mahdollista.

"Ei kukaan halua syöpädiagnoosia"

Mikäli havaitun oireen taustalla on syöpä, Price kehottaa pysähtymään tiedon ääreen.

– Ei kukaan halua syöpädiagnoosia. Hanki niin paljon tietoa kuin voit, Price neuvoo.

Lähestulkoon jokainen tuntee jonkun syöpään sairastuneen tai syövän muuten kohdanneen. Pricen mukaan aiheesta kannattaisikin puhua avoimesti.

– Vaikka syöpä voi olla hyvin paha asia joillekin, se ei aina tarkoita kuolemaa, hän huomauttaa.

– Jokaisen potilaan matka on erilainen. Se voi olla hyvin rankkakin. Joillekin [hoidot] toimivat, joillekin ikävä kyllä eivät. Syöpälääkäreinä haluamme toki jokaiselle potilaalle mahdollisimman hyvän lopputuloksen.

Hoitoja ei tarvitse pelätä

Onkologi Joe O'Sullivanin mukaan moni pelkää hoitoja ja saattaa jopa viivytellä lääkäriin hakeutumista hoitojen pelossa.

– Tiede on kehittynyt dramaattisesti, O'Sullivan lohduttaa.

– Jos ajattelet vaikkapa sitä, miltä älypuhelimesi näytti kymmenen vuotta sitten ja miltä se näyttää nyt, tekninen kehitys sädehoidossa on ollut samantapaista ja sivuvaikutukset ovat vähentyneet paljon. Moni elää normaalia elämää hoitojen aikana.

Katso myös: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Lue myös:

    Uusimmat