Tiesitkö, mitä kaikkea stressi aiheuttaa elimistölle?

colourbox.com
Julkaistu 28.09.2014 20:40

MTV LIFESTYLE

Pelkällä jännittämisellä ja käsien hikoilulla ei aina selviä stressaavista tilanteista, etenkään jos stressi on pitkäaikaista.

Stressi itsessään on jo inhottava vaiva, jota ei itselleen toivoisi. Pahinta siinä kuitenkin on se, että stressi tuo mukanaan kaikkea muutakin inhottavaa. Prevention.com listasi, mitä kaikkea viheliäistä stressi tuo mukanaan.

Uupumus

Sen lisäksi, että stressin aiheuttama ahdistus valvottaa, stressi lisää kortisolin tuotantoa. Vähäinen määrä ylimääräistä kortisolia nopeuttaa sydämensykettä, antaa aivoille enemmän happea ja tekee olosta energisemmän.

Joskus elimistö kuitenkin reagoi stressiin vähentämällä kortisolin tuotantoa, jolloin joka päiväinen elämä tuntuu raskaalta ja uuvuttavalta. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään hormonitasapainon kunnossa. Kolme kertaa viikossa reipasta liikuntaa on riittävästi.

Halujen häviäminen

Sen lisäksi, että ajatusten harhailu mieltä painaviin asioihin jo itsessään saa halut kaikkoamaan, stressin aiheuttama vaikutus estrogeenin muodostamiseen vie vähäisen kiinnostuksen seksiin. Mahdollisimman vähän käsitelty ruoka ja muutenkin terveellinen ruokavalio tasapainottavat estrogeenin tuottamista.

Haittaa ruoansulatusta

Krooninen stressi vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen toimintahäiriö voi johtaa ummetukseen. Onneksi siihenkin auttaa liikunta, kunnon nesteytys ja runsas kuitujen saaminen.

Aiheuttaa finnejä

Kova stressi saa elimistön erittämään hormoneja nimeltä androgeenit, jotka aiheuttavat finnejä ja pahimmillaan aknea. Osa hormonaalisista ehkäisyvalmisteita auttaa akneen. Joillain stressi aiheuttaa myös ihottumaa, sillä stressi vahingoittaa immuunipuolustusjärjestelmää.

Muistihäiriöt

Traumaattinen stressi vaikuttaa aivojen muistikeskukseen. Pahimmillaan muistikatkokset kestävät päiviä, helpoimmillaan selviää minuuteissa. Aivojen muistia säätelevä hippokampus kutistuu voimakkaan traumaattisen stressin myötä, mikä aiheuttaa muistinmenetykset.

Kynsien pureskelu

Vaikka osa ihmisistä selviää koko elämänsä pureskelematta kynsiään, toisilla kynnet ovat matkalla hampaiden väliin jo pienimmänkin hermostumisen aikana. Kynsien alla muhii hirvittävä määrä bakteereja, joten pahimmankin kiireen ja stressin keskellä sormet kannattaa pitää pois suusta.

Painon kohoaminen

Kentuckyn yliopiston tutkimuksen mukaan laihduttajat, joilla oli hyvä stressinsietokyky, onnistuivat dieetissään paremmin kuin he, jotka olivat alttiita stressaantumaan.

Toisen tutkimuksen mukaan jatkuvasti stressaantuneiden naisten rasva- ja sokeriaineenvaihdunta toimi normaalista poikkeavasti.

Hiusten lähtö

Stressintäyteinen elämänvaihe saattaa näkyä vielä kuukausien kuluttua sen päättymisestä. Kolmesta kuuteen kuukautta sen jälkeen, kun stressi on laantunut, hiustenlähtö saattaa kiihtyä reippaastikin – mutta onneksi vain hetkeksi.

Selkäkivut

Stressin aiheuttama elintoimintojen – kuten sydämensykkeen ja verenpaineen nousun – vuoksi lihakset kireytyvät, mikä johtaa selkäkipuihin. Säännöllinen venyttely helpottaa tätä vaivaa.

Lähde: Prevention.com

Tuoreimmat aiheesta

Stressi