MTV Uutiset kertoi aiemmin Sarista, jonka lapsi joutui hengenvaaraan kiivettyään puuhun pyöräilykypärä päässään. Kysyimme Liikenneturvalta, mitä vaaroja kypärän käyttöön liittyy ja miten ne vältetään.
Yleisimmät virheet, jotka vanhempi tekee lapsensa pyöräilykypärän suhteen, liittyvät sen istuvuuteen ja kiinnitykseen.
– Kun lapsen pää kasvaa, kypärää ei tarkastella, että onko se sopiva. Se voi useasti olla liian pieni, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.
– Toinen tavallinen virhe on, että kypärä on kiinnitetty väärin. Yleensä hihnat ovat liian löysällä. Sitten jos kaadutaan tai törmätään johonkin, kypärä putoaa herkästi päästä. Huomiota olisi todella tärkeä kiinnittää kiinnitykseen, hän jatkaa.
Kypärä päässä ei parane leikkiä
Piippa varoittaa, ettei kypärä päässä sovi sännätä leikkimään.
– Se voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos jätetään kypärä päähän ja mennään leikkipuistoon leikkimään, hän sanoo.
Piippa kehottaa vanhempia opettamaan lapsilleen, että kypärä kuuluu vain ja ainoastaan pyöräilyyn. Kun pyörä jää parkkiin, myös kypärä tulee jättää siihen.
– Kun lapsi pyöräilee, jättää pyörän ja juoksee vauhdilla leikkimään, kypärä saattaa helposti jäädä päähän. Vanhempien pitää huomioida, että hei, jätä kypärä tähän. Lapsi tottuu siihen, ja ehkä muistuu se asia sitten myöhemminkin, kun se aina johdonmukaisesti tehdään, Piippa neuvoo.
LUE MYÖS: Varoittava esimerkki pyöräilykypärän käytöstä: Naapurin toiminta pelasti Sarin 5-vuotiaan tytön hengen – "Joillakin ei ole ollut yhtä hyvä onni kuin meillä"
Lippistä ei kannata laittaa kypärän alle
Lippalakkia ei ole suositeltavaa jättää kypärän alle. Lippis haittaa erityisesti kypärän säätämistä ja istuvuutta. Lippa voi haitata myös näkyvyyttä.
– Suositeltavaa on ottaa lippalakki pois päästä, laittaa kypärä napakasti päähän, ja sitten kun lopetetaan pyöräily, vaihdetaan, ohjeistaa Piippa.
– Joskus kyllä näkee, että kypärä on lippalakin päällä, mutta se ei ole suositeltavaa; jättäisin pois, hän toteaa.
Jos kypärän alle kaipaa jotain, Piippa suosittelee laittamaan päähän esimerkiksi ohuen pipon.
Vinkit kypärän turvalliseen käyttöön
Piippa tiivistää, että kypärän käytössä keskeistä on hyvä istuvuus, sopivat säädöt ja se, ettei kypärää käytetä muulloin kuin pyöräillessä.
– Lapselle tulee valita sopivan kokoinen ja itselle mieluisa kypärä, jos lapsi on sen ikäinen, että hän pystyy itse valitsemaan. Sitten sitä on mukava ja hauska käyttää, Piippa sanoo.
Kun kypärä on päässä, se pitää kiinnittää oikein. Kiinnityksiä on hyvä myös välillä tarkistaa, sillä kypärä voi löystyä käytössä.
– Jos jotain sattuu, kypärän pitää olla hyvin päässä. Jos se keikkuu takaraivolla hihnat löysällä tai hihnat ovat auki, niin sitten siitä ei ole mitään hyötyä, Piippa toteaa.
Sen lisäksi, että vanhempi varmistaa lapsensa käyttävän kypärää oikein, vanhemman tulee myös itse muistaa laittaa kypärä päähän. Piippa muistuttaa, että vanhemman tulee toimia esimerkkinä ja näyttää, että kypärä kuuluu pyöräilyyn.