Tamperelaismiehet jäivät sijoitushuijarin kynsiin – menettivät 3,2 miljoonaa euroa, luulivat tekevänsä kauppaa Wall Streetillä

Tamperelaismiehet hävisivät sijoitushuijarille yhteensä 3,2 miljoonaa euroa. Ulkomaalaishuijari käytti rahoja kalliisiin timanttisormuksiin, merkkivaatteisiin, kenkiin ja luksuselämään.

Rikoksistaan kiinni jäätyään mies väitti, että joku oli varastanut hänen identiteettinsä, hakkeroinut hänen äänensä ja tehnyt petoksia hänen nimissään. Käräjäoikeus ja hovioikeus pitivät miehen selityksiä pötypuheina.

Huijaukset alkoivat niin, että uhrit saivat sähköpostiviestin sijoitusyritykseltä ja ottivat itse yhteyttä yritykseen. Yhteyshenkilö selitti yrityksen toimintaperiaatteet ja pyysi henkilötiedot sekä sähkölaskua tai muuta tiliotetta.

Toinen uhreista ehti kuolla ennen asian oikeuskäsittelyä, joten oikeudessa ehdittiin kuulla vain toista uhreista.

Mies kertoi sijoittaneensa ensin tuhat euroa, mikä summa miltei tuplaantui ensimmäisen päivän aikana. Koukku oli tarttunut kiinni ja mies innostui sijoittamisesta.

Hänelle luotiin tili kryptovaluutan välityspalveluun ja tämän jälkeen hän antoi etänä pikaviestipalveluiden kautta ohjeita osake- ja valuuttakauppaan. Taas hän takoi muutaman tonnin tuloksen lyhyessä ajassa. 

Tolkuton tuotto koukutti

Nyt huijarin koukku oli syvällä sijoitusinnostuksen saaneen suomalaisuhrin lompakossa. 

Mies teki tarkistuksia internetissä ja googlasi kaikki tiedot henkilöistä, joiden kanssa kuvitteli toimivansa. Hän luuli tarkastaneensa näiden taustat hyvin.

Uhri suostui sijoitusyhtiön pyynnöstä asentamaan tietokoneelleen AnyDesk-ohjelman, jolla sijoitusyhtiö pääsi etähallitsemaan uhrin konetta. Oikeudessa kuullun asiantuntijan mukaan tämä on tyypillisin tapa, jolla sijoitushuijarit toimivat.

Tamperelaismies luuli tekevänsä kauppaa yhä kovenevilla panoksilla Wall Streetillä ja Hongkongin pörssissä, mutta tosiasiassa hänen rahansa siirtyivät nopeimmillaan eteenpäin rahanpesujärjestelmässä seitsemän minuutin kuluttua siirrosta.

Kun mies yritti kotiuttaa rahojaan, ilmeni uusia ja uusia haasteita. Piti maksaa niitä ja näitä kuluja, jotka tosiasiassa olivat vain huijarin viimeiset raharutistukset uhrinsa lompakosta.

Kun mies tajusi, ettei saisi rahojaa, hän marsii poliisin pakeille tekemään rikosilmoituksen. Tähän mennessä hän oli luovuttanut huijarille yhteensä yli 2,5 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan samaan halpaan lankesi toinenkin tamperelaismies. Hän ehti sijoittaa huijaukseen 670 000 euroa.

Huijarilla monimutkainen selitys

Sijoitushuijari jäi kiinni lopulta Ranskassa, joka luovutti miehen Suomeen. Mies on ollut kiinni nyt vuoden heinäkuusta 2022 saakka.

Huijari kertoi polveleivan tarinan siitä, miten hänen identiteettinsä oli varastettu ja myös hänen sijoittamansa rahat oli varastettu. Hän oli tehnyt asiasta rikosilmoitus Iso-Britanniaan ja Israeliin. 

Huijarin mukaan sijoitusyhtiö oli avannut hänen nimiinsä pankkitilejä. Huijarin kertomuksen mukaan häntä oli uhattu aseella ja ammuttukin.

Huijari väitti, ettei hän ollut osallistunut millään tavalla tamperelaismiesten sumuttamiseen.

Mies puhui itsensä pussiin monta kertaa kuulusteluissa ja oikeudessa. Välillä hän kertoi yhtä ja sitten taas ihan muuta. Yksi näistä asioista oli hänen äänensä hakkeroiminen, jonka hän ensin väitti tapahtuneen ja sitten kiisti.

Kun oikeus kysyi miehen esitutkintakertomuksen umpisolmuista, mies väitti kuulustelua kirjanneen rikostutkijan sekoittaneen asioita.

Vankilaan neljäksi vuodeksi

Oikeus totesi, että miehen väitteet identiteettivarkaudesta olivat pötypuhetta. Oikeuden mukaan todisteet osoittivat, että merkittävä osa huijatuista rahoista päätyi varmuudella huijarin omaan käyttöön. 

Miehen tileiltä oli tehty ostoksia pitkin Eurooppaa hotelleissa, merkkivaateliikkeissä ja lentokentillä. Tileiltä oli siirretty myös rahaa esimerkiksi Arabiemiraatteihin.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan Adam Mahmoud Nimerin neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta. Rikos tapahtui puolentoista vuoden aikana vuosina 2019 ja 2021.

Lisäksi tuomittu määrättiin maksamaan huijaamansa rahat takaisin uhreilleen. 

Huijari valitti ratkaisusta Turun hovioikeuteen. Hovioikeus totesi, että miehen puhelimesta löytyi valokuvia timanttisormuksista ja muista ylellisyystavaroista, joita mies oli todisteiden mukaan ostanut huijaamillaan rahoilla.

Todisteiden mukaan mies oli saanut suomalaismiehiltä huijatuista varoista ainakin 400 000 euroa omaan käyttöönsä ja todennäköisesti loputkin, koska muita hyötyjiä rahoille ei esitutkinnassa löytynyt.

Turun hovioikeus piti tuomion voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat