Moni astmaatikko arastelee talviliikuntaa astmaoireiden pelossa. Liikunta on kuitenkin tärkeä osa astman hoitoa, ja siksi siitä ei pidä luopua talvellakaan.
Allergia- ja astmaliitto painottaa, että astmaatikot voivat nauttia talvesta siinä missä muutkin, kunhan oireet ovat hallinnassa. Liikkeelle lähdetään oman kunnon ja tuntemusten mukaan, hyvillä varusteilla.
– Kylmä ilma rasittaa hengitysteitä, ja jotkut oireilevat jo pikkupakkasessa. Siksi hengitystiet pitää suojata hyvin ennen ulos lähtöä. Hengitysilman lämmitin on erinomainen apuväline, mutta myös lämmin huivi auttaa, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo.
Avaavaa lääkettä voi ottaa ennakoivasti liikkeelle lähdettäessä, jos se tuntuu itsestä tarpeelliselta. Joka tapauksessa avaava lääke on hyvä pitää aina mukana.
– Sumutemainen lääke pidetään ulkoillessa lämpimänä kehon lähellä, vaikkapa rintataskuun käärittynä, koska lääkkeen aerosoli ei kestä pakkasta. Älä jätä lääkettä reppuun tai kylmenevään autoon, Vuorenmaa muistuttaa.
Astmaatikon muistilista
1. Säännöllinen lääkitys lääkärin ohjeiden mukaan.
2. Pidä lääkkeenottotekniikka hallussa. Tarkistuta tekniikka ajoittain kontrollikäynneillä tai apteekissa.
3. Huolehdi nenästä. Useimmilla (70–80 prosentilla) astmaatikoilla on myös nenäoireita. Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ja nenäkannu auttavat.
4. Tunnista astman pahenemisvaiheet. Tehosta lääkitystä ajoissa.
5. Terveet elämäntavat. Liiku, pidä peruskuntoa yllä, älä tupakoi.
Hyvä alkulämmittely herättää kehon liikuntaan. Jos astma alkaa oireilla liikunnan aikana, otetaan avaavaa lääkettä ja palataan rauhallisesti kotiin.
– Jos talvikelit eivät houkuta, esimerkiksi uinti on mainio vaihtoehto astmaatikolle. Huippusuorituksia tai omia aiempia onnistumisia ei tarvitse tavoitella, vaan liikutaan aina oman voinnin mukaan, Vuorenmaa kannustaa.
Näin käytät hengitysilman lämmitintä
Hengitysilman lämmittimiä myydään muun muassa paikallisissa allergia- ja astmayhdistyksissä. Lämmitin kiinnitetään sille tarkoitettuun fleecekauluriin, huiviin tai kypärämyssyyn.
Lämmitin lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitettävän ilman. Se tekee hengittämisestä hieman raskaampaa, mikä on hyvä huomioida liikuttaessa.
Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko esittelee videolla hengitysilman lämmittimen käytön.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto