MTV Sportin jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen niputtaa viikoittain tuoreeltaan Valioliiga-kierroksen mielenkiintoisimmat puheenaiheet. Mitä jäi tästä Valioliiga-kierroksesta mieleen?
Harvoin sitä edes nykypäivänä törmää tällaiseen palvontaan ennen kuin päävalmentaja on ehtinyt edes peliäkään valmentaa uudessa seurassaan. Saati sitten voittaa pelin.
Jürgen Kloppin eli "Kloppon" saama hypetys englantilaismediassa oli kuitenkin lähes vertaansa vailla ja meritoitunut saksalainen otti kyllä lehdistön haltuunsa omalla positiivisella preesensillään. Mies on saanut "Poolistitkin" jo ekstaasin valtaan, sillä pelissä The Lanella huomasin ainakin kolme banderollia/lakanaa Kloppon kasvoilla tai nimellä varustettuna.
Toivottavasti hän nyt saa sitten sitä aikaa Liverpoolin peräsimessä. Nukkuvan jätin, Dortmundin, hän herätti henkiin ja loi siitä yhden viime vuosien upeimmista joukkueista. Mutta se ei tapahtunut hetkessä; ensimmäisellä kaudella kuudes, toisella viides ja kolmannella napsahti Bundesliigan mestaruus. Siitä eteenpäin menestystä tuli ja ihailua pelityylistä kautta linjan.
"Gegenpressing" on termi, jota Kloppon Dortmundista käytettiin. "Vastaprässi", "Välitön prässi", kaiketi suomeksi lähimpinä, mutta kiteytettynä pyrkimys päästä pallonriistoon hyökkäyskolmanneksella tai mahdollisimman lähellä vastustajan maalia, jolloin Kloppon ideologian mukaan vastustaja on haavoittuvaisimmillaan.
Sellaista nähtiin Tottenhamia vastaan ekan vartin aikana. Se oli huima viisitoistaminuuttinen, Spurs ei päässyt käytännössä mihinkään omalta alueeltaan. Sen jälkeen ottelu tasoittui ja Spurs loi paremmat maalintekopaikat tasaisessa ottelussa.
Daily Mailissä Kevin Grosskreutz (Kloppon valmennettava Dortmundissa) kertoi kuinka Klopp mm. haluaa joukkueensa juoksevan huimat 120 kilometriä/ottelu. Toki pelityyli on paljon paljon muutakin kuin juoksemista ja taktisesti menee varmasti aikaa, ennen kuin Poolin joukkue hioituu siihen muottiin kuin Klopp haluaa. Vaativa taktiikka, jossa palasten pitää toimia, muuten tulee noutaja. Silti jo kolmien harjoitusten jälkeenkin oli nähtävissä paljon samaa mitä Dortmundissa aikanaan.
Newcastle - Vihdoin ja viimein
Harakat ovat pelanneet useammassa ottelussa ihan hyvin, mutta joko yksittäiset hölmöilyt (Janmaatin punainen, Mitrovicin punainen) tai sitten koko joukkueen luhistuminen (Chelsea-tasuri, City-romahdus) ovat pilanneet ottelun. Silti Steve McClarenin ryhmä ei ole ollut niin huono kuin sarjataulukko on näyttänyt.
Tämän viikonlopun voitto Norwichista antaa varmasti nyt sitä kaivattua uskoa ja itseluottamusta tekemiseen jatkossa. Kauden ensimmäinen voitto, eikä yhtään liian myöhään.
Erityismaininta Newcastlen Georginio Wijnaldumille, joka iski siis käsittämättömät neljä maalia! Heti alusta lähtien vaikuttanut todella laadukkaalta pelaajalta ja ajoittain näyttänyt siltä, että pelaa ihan liian heikossa joukkueessa omaan tasoonsa nähden, mutta nyt mahdollisesti saa omalla esimerkillään myös muut saavuttamaan maksimaalisen tasonsa.
Sherwoodin lähtölaskenta käynnissä
Avauskierroksella voitto, sen jälkeen yksi tasuri seuraavassa kahdeksassa pelissä. Tim Sherwoodin intohimoa ei voi kiistää, mutta voiko taktisia vetoja, varsinkin ottelun sisällä spekuloida/kritisoida? Monta kertaa tällä kaudella ollaan nähty että Villa on hyvin pelissä mukana, mutta hetkelliset romahdukset ovat maksaneet paljon pisteitä. Toki siellä on ollut myös paljon henkilökohtaisia virheitä pelaajilta, mutta se on myös valmentajan tehtävä löytää ratkaisu niihin.
Näyttää vahvasti siltä, että Sherwood saa aluksi joukkueensa lentoon, mutta sitten kun pitäisi rakentaa ja luotsata joukkuetta kauden alusta asti, hän on vaikeuksissa. Viime kaudellakin hän pelasti Villan putoamiselta ja luotsasi heidät upeasti FA-cupin finaaliin, mutta alkukausi on ollut synkkä.
Toisaalta, hänen puolustuksekseen on sanottava, että kaksi parasta pelaajaa lähti ja vaihtuvuutta ylipäätään oli suuresti kumpaankin suuntaan, joten joukkueen hioutuminen yhteen ottaa aikansa. Kuinka paljon sitä Sherwoodille enää annetaan on toinen juttu.