Turkistarhauksen kieltävät maat lisääntyvät kovaa vauhtia. Viron parlamentti hyväksyi eilen lain, joka kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 lähtien.
Suomalainen eläinoikeusjärjestö Animalia kommentoi päätöstä tuoreeltaan ja sanoi katseiden kääntyvän nyt Suomeen.
– Meidän pitäisi myös liittyä eurooppalaiseen, kansainvälisen kehityksen kelkkaan, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.
Kivekkään mukaan kansalaismielipide Suomessa on Viron tavoin turkistarhavastainen.
– Nyt olisi meidän mielestä vastuullista ja sosiaalisesti kestävää tehdä suunnitelma turkistarhauksen alasajolle myös Suomessa.
Suomessa turkisten vienti on ollut laskusuunnassa jo kahdeksan vuotta eikä korona ole helpottanut tilannetta. Suurin osa Suomessa tuotetuista turkiksista viedään Kiinaan. Kotimaassa turkisten myynti on sen sijaan vähäistä.
Lisää työntekijöitä kaivataan
Saga Furs:in toimitusjohtaja Magnus Ljungin mukaan yhtiö ei ole valmistautunut siihen, että Suomi lähtisi Viron kanssa samalle linjalle.
Hänen mukaansa monessa turkistarhauksen kieltäneessä maassa ei ole ollut tarhaustoimintaa.
Tarhaustoimintaa harjoittavista maista ei ole tullut Ljungin tietoon keskustelua tarhausten lopettamisesta. Tilanne vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Tanskasta virtaisi Suomeen työntekijöitä.
– Heti nyt kesän jälkeen meidän pitäisi palkata 30-40 henkilöä esimiestehtäviin lisää. Ensi talvena tarvitsemme parisataa uutta työntekijää Vantaalle, hän kertoo.
Katso videolta kaikkien haastateltavien kommentit Viiden jälkeen -ohjelmassa. Juttu jatkuu videon jälkeen:
5:21
Painetta toiminnan lopettamiselle on
Painetta tarhauksen lopettamiselle Ljungin mukaan on. Hän kuitenkin haluaa tuoda esiin sen, että elinkeino poistaa Suomessa sivutuotteita muilta teollisuuden aloilta.
– Tämä on siinä mielessä yksi parhaista esimerkeistä kiertotaloudesta parhaimmillaan. Eläimet poistavat isoja määriä ongelmajätteitä.
Turkistarhaus työllistää Suomessa noin 4000 ihmistä. Työpaikat ovat pääosin Pohjanmaalla.
Kolme suurinta turkiskuntaa ovat Uusikaarlepyy, Kalajoki ja Kaustinen.
Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajan Mats Brandtin mukaan Viron päätöksen johdosta ei ole tehty toimenpiteitä.
– Ajatus siitä että, luopuisimme kokonaisuudessaan siitä elinkeinosta on todella kaukana meidän arkielämästä.