Onko huimaus koronan oire? Lääkärit selittävät havaittua yhteyttä

Pitääkö huimauksesta huolestua? 0:49
Katso video: Mistä huimaus johtuu ja milloin siitä pitää huolestua?

Pienellä osalla potilaista koronavirus saattaa aiheuttaa huimausta.

Koronavirus voi aiheuttaa liudan erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, haju- ja makuaistin häiriöitä sekä yskää. Listalla ei tällä hetkellä ole huimausta, vaikka osa lääkäreistä esittää, että sekin saattaa kuulua oirekirjoon.

Osalla koronapotilaista havaittu huimausta

Huimauksen on havaittu yksittäisissä tapauksissa olevan mahdollinen koronavirustartunnan oire.

Kesäkuussa julkaistussa tapausraportissa parikymppisen koronaan sairastuneen naisen kerrottiin kärsineen kaksi päivää huimauksesta, pahoinvoinnista ja oksentelusta. Sairaalassa hoidetulle potilaalle ei noussut kuumetta eikä hänellä ilmennyt hengitystieoireita, vaikka koronatesti oli positiivinen.

Heinäkuussa ilmestynyt tapausraportti puolestaan kertoo 78-vuotiaan miehen kärsineen huimauksesta ja tasapaino-ongelmista testillä varmistetun koronan ainoina ensioireina.

Syyskuussa vertaisarvioidussa Ear Nose Throat Journal -julkaisussa malesialaislääkärit käsittelivät huimauksen yhteyttä covid-19-tautiin hieman laajemmassa mittakaavassa. Katsaus perustuu 141 koronapotilaan tapauksiin. Kaikilla potilailla esiintyi huimausta sairastumisen yhteydessä. Potilaista kolmella huimaus oli ensimmäinen oire koronavirustartunnasta, ja kahdella heistä huimaustunnetta seurasivat hengitystieoireet.

Virusinfektiot voivat aiheuttaa huimausta

Myös muiden virusinfektioiden tiedetään voivan aiheuttaa huimausta. Etenkin, jos sairauteen liittyy kuumetta, voi yleisoireena esiintyä huimausta ja pyörrytystä, sanoo Prevention-sivuston haastattelema amerikkalaislääkäri Iahn Gonsenhauser.

Infektiosairauksien erikoislääkäri Amesh A. Adalja sanoo olevan mahdollista, että koronavirustartunnan aiheuttama yleinen huonovointisuus tai nestehukka saattavat aiheuttaa huimaustunnetta. Vakavammissa koronatapauksissa ilmenevä veren happipitoisuuden laskeminen voi osaltaan johtaa huimaukseen, kertoo infektiolääkäri John Sellick.

Huimausta voi esiintyä myös infektion jälkeen. Ylähengitysteiden alueella ollut tulehdus saattaa aiheuttaa jälkikäteen tasapainohermon tulehduksen eli vestibulaarineuroniitin. Sen oireita ovat pari voimakas huimaus, tasapainon pettäminen, pahoinvointi ja oksentelu.

Milloin lääkäriin huimauksen vuoksi?

Huimaus yksinään ei tarkoita, että ihminen olisi sairastunut koronaan – etenkään, jos muita oireita ei ole. Pelkkä huimaus ilman muita oireita on hyvin harvoin merkki äkillisestä vakavasta sairaudesta.

Yhtäjaksoisesti useita tunteja kestävän ja pulssin epätasaisuutta aiheuttavan huimauksen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon vuorokauden sisällä, kertoo Terveyskirjasto.

Lääkärin tutkittavaksi on hakeuduttava välittömästi, jos äkilliseen huimaukseen liittyy muita oireita – kuten kuulon, puheen, näön, lihasten toiminnan tai tajunnan häiriöitä – tai jos huimaus on niin voimakasta, ettei potilas pysy pystyssä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat