Insider paljasti totuuden tyypillisimpiin siemennesteeseen liittyviin myytteihin.
Seksiin ja lapsettomuuteen liittyy paljon erilaisia myyttejä, jotka elävät sitkeästi, vaikka ne eivät pidäkään paikkaansa.
Myyttejä liittyy myös siemennesteeseen, siemensyöksyyn ja siittiöihin. Insider-lehti pureutuikin aiheeseen ja selvitti totuuden yleisimpiin uskomuksiin.
Kuinka moneen näistä olet itse uskonut?
Myytti 1: Et voi tulla raskaaksi "touhutipasta"
Ennen varsinaista siemensyöksyä miehen virtsaputkesta voi purkautua nestettä, joka on pääasiassa eturauhasen tuottamaa liukastetta. Slangissa ilmiö tunnetaan nimellä "touhutippa", englanniksi "precum".
Moni uskoo, ettei tästä nesteestä voi tulla raskaaksi, mutta se ei ole totta. On olemassa pieni mahdollisuus, että myös ennen siemensyöksyä purkautuvassa nesteessä on eläviä siittiöitä, jotka voivat saada naisen raskaaksi, muistuttaa lääkäri Damian Jacob Sendler.
Siittiöitä voi erityisesti löytyä nesteestä, jos ennen yhdyntää on masturboitu osana esileikkiä.
Jos siis haluaa varmistaa, ettei yhdynnän aikana tule raskaaksi, kannattaa käyttää kondomia tai muuta ehkäisyä. Jos kondomin käyttö ei ole hallussa, ota ohjeet talteen: Näin käytät kondomia oikein: "Tätä olisi hyvä harjoitella"
Myytti 2: Siemennesteen laatu säilyy samana läpi elämän
Miehet pystyvät lisääntymään yleensä niin kauan, kun heidän elimensä pystyvät tuottamaan siemennestettä – siittiöiden tuotanto jatkuu kuolemaan asti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sperman laatu pysyisi vuodesta toiseen samana.
Siemennesteen laatu heikkenee varsinkin iän myötä. Myös esimerkiksi tupakointi, stressi, ylipaino ja jotkin lääkkeet voivat olla sperman laadun heikkenemisen taustalla.
LUE MYÖS: Sperman laatu romahtanut 15 vuoden aikana – syynä elintavat?
Myytti 3: Siemenneste voi elää päiviä vaatteissa tai lakanoissa
Sperma ei voi elää iholla, liinavaatteilla tai millään muillakaan pinnoilla pitkään. Jos siittiöt altistuvat korkealle lämpötilalle tai ne pääsevät kuivamaan, hedelmöittämisteho kuihtuu.
– Jotkut ihmiset uskovat, että sellaisella sängyllä makaaminen, jolla mies on ejakuloinut aiemmin, voi saada heidät raskaaksi – se ei ole ollenkaan totta. Sperman täytyy olla naisen sisällä tuoreena peniksestä tulleen siemensyöksyn jälkeen aiheuttaakseen onnistuneen raskauden, Sendler sanoo Insiderissa.
Naisen kohdussa sperma voi kuitenkin elää jopa viisi päivää.
Myytti 4: Raskaaksi tulemisessa vaikuttaa vain siemennesteen määrä
Jos haluaa tulla raskaaksi, siemennesteen määrällä ei itseasiassa ole niin suurta merkitystä. Määrän sijasta laatu merkitsee enemmän.
– Ainoa, jolla on väliä, on siemennesteen laatu ja pitoisuus… nestemassa yksinkertaisesti suojelee spermaa, mutta siittiösolut saavat uida sinne, missä niiden pitää olla huolimatta sen nesteen määrästä, jossa ne saapuivat, Sendler kuvaa.
Tärkeintä on siis se, että siemennesteessä on tarpeeksi siittiöitä. Normaaliksi siemennesteeksi määritellään sperma, jossa on yli 15 miljoonaa siittiötä per millilitra.
LUE MYÖS: Haaveissa raskaus? Tässä osviittaa hedelmällisyydestäsi
Myytti 5: Ruokavalio ei vaikuta siemennesteeseen
Moni on ehkä joskus kuullut, että terveellisellä ruokavaliolla voi vaikuttaa sperman makuun. Sendlerin mukaan tämä on osittain totta, mutta ruokavalio vaikuttaa myös muulla tavalla siemennesteeseen.
– Huono ruokavalio voi tehdä spermasta vähemmän eläväistä, joka tarkoittaa, että se ei ui niin nopeasti kuin sen pitäisi, koska se ei saa tarpeeksi polttoainetta tuottaakseen energiaa. Maussa voi olla vaihtelevuutta riippuen siitä, mitä syömme. Mutta tämä maun muutos on harvoin huomattavissa suurimmalle osalle ihmisistä, asiantuntija kuvaa.
LUE MYÖS: Mies, lisää tämä terveyspommi ruokavalioosi – suotuisia vaikutuksia siemennesteelle
Myytti 6: Siemenneste on nieltynä ravintopitoista
Terveellinen ruokavalio ja terveet elämäntavat parantavat siemennesteen laatua, mutta sperman nauttiminen ei valitettavasti vaikuta ihmisen ravintoon positiivisella tavalla.
Sendlerin mukaan spermassa on paljon fruktoosia, mutta saavuttuaan vatsaan ihmisen vatsahapot polttavat tehokkaasti siemennesteen viimeisetkin ravintorippeet.
Myytti 7: Jos seksistä nauttii enemmän, siemennestettä tulee enemmän – ja toisinpäin
Moni saattaa uskoa, että jos kumppanin siemensyöksy ei ole määrällisesti kovin suuri, hän ei ole nauttinut seksistä – ja toisinpäin. Sendlerin mukaan asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Ensinnäkin ihmisten siemennesteen määrä vaihtelee.
Toisekseen vähäinen määrä siemennestettä on todennäköisesti merkki vain siitä, että siemensyöksy tapahtui ennen kuin rauhaset ehtivät tuottaa enemmän siittiöitä.
Jos siemensyöksystään haluaakin jostain syystä voimakkaamman, kannattaa keskittyä hitaaseen stimulointiin ja ejakulaation viivyttelyyn.
Myytti 8: Paksumpi sperma merkitsee sitä, että on hedelmällisempi
Siemennesteen koostumus ei välttämättä korreloi ollenkaan sen kanssa, kuinka hedelmällinen henkilö todella on. Laihasta spermasta ei siis kannata olla huolissaan.
– Paksuus on monen eri tekijän summa, mutta etupäässä stimulaation pituuden. Jos käytämme vähemmän aikaa peniksen stimulointiin ja seurauksena ejakuloimme nopeammin – siemennesteen paksuus vähenee, Sendler sanoo.
Myös ruokavalio ja terveys voivat vaikuttaa siemennesteen koostumukseen ja ulkonäköön.
Myytti 9: Tiukat alusvaatteet ja housut eivät vaikuta siemennesteeseen
Ei ole aivan yhdentekevää siemennesteen ja siittiöiden kannalta, millaisia housuja mies käyttää. Tutkimuksissa on huomattu, että alushousumallilla on yhteys siemennesteen laadun kanssa.
Sendlerin mukaan lämpötila vaikuttaa siittiöiden elinkelpoisuuteen, ja esimerkiksi liian tiukat alushousut, jotka puristavat ja pitävät kivekset liian lähellä kehoa nostavat kehon lämpötilaa heikentäen sperman laatua ja siittiöiden määrää.
Lue aikaisemmin julkaistusta jutustamme tarkemmin, millaisia alushousuja miesten pitäisi käyttää.
Lähde: Insider