Voiko työnantaja vaatia ottamaan koronarokotteen? Näin vastaa asiantuntija

3:25img
Katso videolta, kuinka rokotteista kieltäytyviin hoitajiin suhtaudutaan HUSissa.
Julkaistu 14.08.2021 07:18

Mikael Kaivanto

mikael.kaivanto@mtv.fi

Yhdysvalloissa odotetaan kuumeisesti Pfizerin koronarokotteen hyväksymistä kokonaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston toimesta. Useat työpaikat ovat pohtimassa päätöstä velvoittaa koronarokotusta työntekijöiltään. MTV Uutiset kysyi elinkeinoelämän asiantuntijalta, minkälaiset käytännöt Suomessa ovat työpaikkojen koronarokotuksissa.

Yhdysvaltain hallitus on jo vaatinut kaikilta liittovaltion työntekijöiltä koronarokotusta tai ilmoittautumista säännöllisiin koronatesteihin. Useat yksityiset suuryritykset kuten Walmart, Google ja Disney ovat ottamassa saman lähestymisen aiheeseen.

Lue myös: Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ajamassa Pfizerin koronarokotteen täyttä hyväksymistä – presidentti Biden haluaa kansalaiset rokotetuksi

Kysyimme Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalta Suvi Lahti-Leeveltä, millaisia käytäntöjä koronarokotteista Suomessa on tällä hetkellä työelämässä.

Voiko työnantaja vaatia Suomessa koronarokotetta työntekijältä?

– Työnantaja ei voi tällä hetkellä vaatia työntekijää ottamaan koronarokotetta. Työnantaja voi kuitenkin vaikuttaa rokottamattoman työntekijän työtehtäviin.

Millaisissa työtilanteissa työnantaja voi rajoittaa rokottamattoman työntekijän työtehtäviä?

– Työnantajalla on lakiin perustuva velvollisuus huolehtia työntekijöiden työturvallisuudesta. Työnantaja toteaa työturvallisuuslain mukaisten riskien pohjalta, onko rokottamattomalla työntekijällä riski sairastua itse koronaan tai tartuttaa muita. Ensisijaisesti työnantajan on tarjottava rokottamattomalle muita työtehtäviä tällaisissa tilanteissa.

Millaisissa tehtävissä työnantajan kannattaa harkita rokottamattoman työntekijän siirtämistä toisiin tehtäviin?

– Konkreettisia esimerkkejä ei ole vielä tullut eteen, mutta esimerkiksi matkustustyössä tai vakavasti sairaiden potilaiden hoitotyössä työnantajan tulisi harkita rokottamattoman työntekijän siirtämistä toisiin tehtäviin.

Onko mahdollista, että Suomessa jossain vaiheessa työnantaja voi vaatia tai painostaa kovemmin rokotteen ottamista työntekijöiltään?

– Meillä ei ole tiedossa, että tällainen olisi vireillä. Tällä hetkellä meidän tiedossamme ei ole myöskään yrityksiä, joissa painostettaisiin tai pakotettaisiin koronarokotuksen ottamista. Työpaikoilla kyllä keskustellaan koronarokotusten vaikutuksista ja rokotustilanteesta. Työnantaja voi suositella rokotuksen ottamista ja jakaa tietoa rokottamisen hyödyistä.

Voiko työnantaja pitää kirjaa työntekijöiden rokotuksista?

– Monella työpaikalla varmasti riittää, että keskustelua käydään suullisesti. Työtehtävien perusteella työnantajalla voi olla työelämän tietosuojalain edyllyttämä tarve tietää työntekijän rokotuksista, jotta työ voidaan järjestää turvallisesti.

Mistä työnantaja saa hankkia tiedon työntekijän rokotuksesta?

– Tieto rokotuksesta tulee saada työntekijältä itseltään. Rokotustietoja tulee käsitellä ainoastaan ne henkilöt, jotka tarvitsevat sitä työssään. Esimerkiksi työtehtävien päättäjät ovat tällaisia henkilöitä.

Kuinka koronarokotuksen houkuttelevuutta voitaisiin lisätä Suomessa työpaikkojen osalta?

– Houkuttelevuutta voitaisiin lisätä koronapassilla, joka on jo käytössä monessa maassa. Rokotetuille voidaan tarjota laajempaa ja monimuotoisempaa työtä. Työpaikoilla voidaan jakaa tietoa, että kahden rokotteen jälkeen suoja vakavaa tautia vastaan on jo varsin hyvä.

Saako asiakas kysyä työntekijältä, onko tämä ottanut koronarokotteen?

– Kaikilla työntekijöillä ei välttämättä edes omasta tahdostakaan huolimatta ole vielä mahdollisuutta täyteen rokotussuojaan. Asiakas voi koronarokotuksesta halutessaan kysyä, mutta itse en lähtisi tätä kyselemään. Ajattelisin, että yritykset ovat pitäneet huolta koronaturvallisuudesta. Useilla työpaikoilla on ollut jo pitkään voimassa maskisuositus. Kasvomaskeja ja turvavälejä on edellytetty niin työntekijöiltä kuin asiakkailta, jotta koronaturvallinen asiointi ollut mahdollista.

Lue myös: Kaikki hoitajat eivät halua koronarokotetta ottaa - MTV Uutisten haastattelema hoitaja kertoo miksi

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä