Voisiko Suomeen tulla pakkorokotukset? Jo nykyinen laki mahdollistaa, mutta tiettyjen ehtojen on täytyttävä

1:37img
Mitä rokotepakko käytännössä tarkoittaa? Millaisia rangaistuksia rokotteesta kieltäytymisestä aiheutuisi? Asiantuntija vastaa.
Julkaistu 21.12.2021 09:00

Salla Laurila

Nykyinen tartuntatautilaki mahdollistaa pakollisen rokottamisen tiettyjen ehtojen täyttyessä. Voisiko Suomi säätää koronarokotteet pakollisiksi?

HPP Asianajotoimiston asianajaja Klaus Nyblin on ollut mukana selvittämässä pakollisen rokotuksen mahdollisuutta Suomen nykylainsäädännön puitteissa.

– Nykyisin sovelletaan tartuntatautilakia, siellä on ollut jo pitkään pykälä, joka tekee mahdolliseksi rokotuksen säätämisen pakolliseksi, mutta se on valtioneuvosto, eli hallitus, joka tällaisen päätöksen voisi tehdä, hän kertoo MTV:n Uutisaamu-ohjelman haastattelussa.

Jotta rokotteen säätäminen pakolliseksi olisi mahdollista, tiukkojen reunaehtojen tulee täyttyä. Voisiko koronarokotteesta tulla pakollinen?

– Ensinnäkin tartuntataudin tulee olla yleisvaaralliseksi luokiteltu. Koronavirustaudin osalta näin on. Sen leviämisen tulee aiheuttaa ihmisten terveydelle ja hengelle vakavaa vaaraa. Tästäkin varmasti on kysymys. Sitten kriteerinä on, että rokotuksen pakollisuuden tulisi olla välttämätöntä tartuntojen leviämisen estämiseksi. Ja konkreettisessa päätöksentekotilanteessa tämä välttämättömyysarviointi olisi aivan keskiössä.

Jos rokotteesta tulisi pakollinen, käytännössä kansalaisilla olisi velvollisuus ottaa rokote tietyn ajan kuluessa. Laiminlyömisestä tulisi seuraamuksia.

– Jos henkilö ei ottaisi rokotusta sinä aikana, mitä asetuksessa sanotaan, se olisi rangaistava laiminlyönti, josta käytännössä voisi seurata sakkoa.

Katso koko haastattelu rokotteen pakollisuudesta:

9:05img

Lue myös: Krista Kiuru MTV:lle: Omikron-hyökyaalto lähestyy – rokotustalkoisiin halutaan työterveys, opiskelijat, eläkeläiset ja Puolustusvoimat

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit