Vuodenaikaisuus muuttuu – näin ilmaston lämpeneminen vaikuttaa Suomen vesistöihin: Isoja muutoksia tulvariskialueilla asuville

3:50img
Katso tästä, kuinka Lotsari kertoo vesistöjen muuttumisen vaikuttavan tavallisen ihmisen elämään.
Julkaistu 10.05.2022 16:52

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Ilmaston lämpenemisellä on Suomen vesistöihin moninaisia vaikutuksia, toteaa Suomen Akatemia-palkinnon voittanut vesitekniikan apulaisprofessori Eliisa Lotsari.

Suomen Akatemian hankkeessa Lotsari tutkii, kuinka sateet ja lämpeneminen muuttavat virtaamia. Hankkeessa kerätään tietoa siitä, mitä talviaikana jokijään alla tapahtuu. 

– Lumen määrän vähenemistä seuraa kevättulvien väheneminen, kun taas syksyllä ja talvella tulvien on ennustettu lisääntyvän, sanoo Lotsari.

Tämä kaikki johtaa vuodenaikaisuuden muuttumiseen.

– Eteläisillä alueilla on jo leudompia talvia ja enemmän hyydettä eli suppojäätä joissa, toteaa Lotsari.

Ennusteen mukaan myös pohjoisimmilla alueilla hyydettä tulee muodostumaan.

Vesistöjen elämä muuttuu

Tavallisen ihmisen elämässä muutos näkyy etenkin, jos asuu tulvariskialueella. Suomi on kuitenkin varautunut ilmaston lämpenemisen vaikutuksiin vesistöihin tulvasuojelun ja vesienhoitosuunitelmien keinoin.

Vesistöjen lämpeneminen vaikuttaa myös kasvillisuuteen, eliöihin ja kalakantoihin ja aineskuljetukseen. Esimerkiksi lohien kutualueet saattavat muuttua.

– Muutos on nopea, joten nähtäväksi jää, kuinka hyvin luonto pystyy sopeutumaan muutokseen, toteaa Lotsari.

Lue myös: Lohikalat ja muikku kärsivät erityisesti vesien lämpenemisestä – ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat Suomen vesistöihin

Kuukausiennuste julki, Pekka Poudalta jämäkkä lupaus: "Kesä tulee, tapahtui mitä vain" – mutta helteistä on turha haaveilla vielä

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos