WSJ: Elon Musk on keskustellut Putinin kanssa säännöllisesti – tällaisen pyynnön Putin esitti

Lehden mukaan keskustelut ovat koskeneet yksityisasioita, kaupankäyntiä sekä kansainvälisiä jännitteitä.

Yhdysvaltalaismiljardööri Elon Musk on säännöllisesti keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Asiasta kertoi yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal, jonka mukaan keskustelut ovat koskeneet yksityisasioita, kaupankäyntiä sekä kansainvälisiä jännitteitä. Heidän mukaansa keskustelut alkoivat vuoden 2022 loppupuolella.

Miesten keskusteluista ovat kertoneet lehdelle sen mukaan useat nykyiset ja entiset yhdysvaltalaiset, eurooppalaiset sekä venäläiset viranomaiset. 

Lehden lähteiden mukaan Putin pyysi Muskia muun muassa olemaan aktivoimatta Starlink-verkkoyhteyttä Taiwanin yllä, palveluksena Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

Musk on kiistelty mutta tärkeä tärkeä hahmo Yhdysvalloissa, sillä hänellä on tiiviitä liikesuhteita Yhdysvaltain armeijaan ja tiedustelupalveluihin. 

Maan avaruushallinto Nasa käyttää Elon Muskin SpaceX -yhtiön raketteja. Yhteistyön kautta Musk saa arkaluontoisia tietoja joistain Yhdysvaltojen tärkeistä avaruusohjelmista ja pääsee käsiksi joihinkin turvaluokiteltuihin tietoihin.

Herkkä aihe vaalienkin vuoksi

Muskin ylläpitämät suhteet Putinin ovat lähestyvien Yhdysvaltojen presidentinvaalien vuoksi erittäin herkkä aihe, ja asiaa on pidetty WSJ:n mukaan visusti salassa Valkoisessa talossa.

Nykyisen presidentti Joe Bidenin hallinto pelkää miesten yhteydenpidon voivan aiheuttaa riskin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. 

Lehden mukaan hallinto myös pelkää keskustelujen haittaavan Yhdysvaltojen ulkopoliittisia tavoitteita, kuten Ukrainan tukemista sekä autoritaaristen maiden kuten Kiinan tai Pohjois-Korean pyrkimysten estämistä.

Musk on myös asettunut näkyvästi tukemaan republikaanien ehdokasta, ex-presidentti Donald Trumpia vaaleissa. 

Trump on sanonut haluavansa ajaa rauhaa Ukrainaan, jos hänet valitaan, mutta Trumpin leirin rauhanehdotus ei vastaa lännen tukeman Ukrainan tavoitteita.

Trump haluaisi Muskille roolin hallinnossaan

Trump on sanonut voivansa nimittää Muskin neuvonantajakseen tai ministeriksi, jos hänet valitaan presidentiksi. Siksi Muskin yhteydenpidon uskotaan voivan ennakoida uusien suhteiden luomista hyökkäyssotaa käyvän Venäjän kanssa.

WSJ:n mukaan Musk on kieltäytynyt kommentoimasta lehdelle sen saamia tietoja puheluista, ja on sanonut tehneensä "enemmän kuin kukaan" Venäjän hillitsemiseksi. Myöskään Pentagon ei halunnut kommentoinut lehdelle asiaa.

Musk on itse sanonut olevansa tietoinen herkästä asemastaan, mutta on antanut ymmärtää, ettei juuri välitä salaisista tiedoista.

– Syy, miksi he pitävät (tiedot) erittäin salassa, johtuu siitä, että ne ovat niin tylsiä, Musk kommentoi Pennsylvaniassa pidetyssä kampanjatilaisuudessa viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat