Yhdellä kymmenestä suomalaisesta munuaissairaus - kaikki eivät tiedä sairastavansa

munuaiset
Colourbox.com
Julkaistu 08.03.2018 09:55
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tänään vietetään maailman munuaispäivää. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että terveillä elintavoilla voi suojella myös munuaisiaan.

Liitto suosittaa liikunnan lisäämistä, suolan vähentämistä ja turhien särkylääkkeiden välttämistä munuaisten suojelemiseksi

Lievästikin kohonnut verenpaine nopeuttaa munuaissairauksien etenemistä.

suola (3)

Liiallinen suolan käyttö kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia.

Liiallinen suola kuormittaa munuaisia

Liiallinen suola on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö kerää myös elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta.

Diabetes on yleisin munuaisten vajaatoiminnan aiheuttaja. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasvat on hoidettava hyvin. Munuaisille terveet elintavat vähentävät myös riskiä saada tyypin 2 diabetes.

Turhia särkylääkkeitä kannattaa välttää ja noudattaa annosteluohjeita. Varsinkin ikääntyneillä tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa yhdessä esimerkiksi verenpainelääkityksen tai elimistön kuivumisen kanssa äkillisen munuaisvaurion.

Munuainen

Munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla ja munuaisensiirrolla.

Munuaisten vajaatoiminta aluksi oireeton

Munuaissairaus todetaan yleensä sattumalta

Munuaisten vajaatoiminta on alkuvaiheessa usein oireeton. Arviolta jopa yhdellä kymmenestä suomalaisesta on jonkin asteinen munuaissairaus, mutta moni ei tiedä sitä.

– Munuaisten vajaatoiminta on helppo havaita yksinkertaisessa verikokeessa ja virtsanäytteessä. Munuaissairaus todetaankin usein sattumalta esimerkiksi työterveystarkastuksessa. Ajoissa todettua sairautta voidaan hoitaa ja sen etenemistä hidastaa, kertoo nefrologian klinikan ylilääkäri Eero Honkanen tiedotteessa.

Väsymystä, turvotusta ja kutinaa

Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä ja heikkouden tunnetta. Oireisiin kuuluvat myös turvotukset, kutina, pahoinvointi sekä suonenveto ja levottomat jalat.

Pitkälle edennyttä munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla ja munuaisensiirrolla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa