YK:n erityisedustaja pyytää Hamasin seksuaaliväkivallan uhreja kertomaan kokemuksistaan – "Maailman täytyy saada tietää"

Israel on kritisoinut YK:ta siitä, ettei se ole reagoinut tarpeeksi nopeasti uhrien kertomuksiin raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta.

Seksuaalista väkivaltaa käsittelevä YK:n erityisedustaja Pramila Patten pyytää äärijärjestö Hamasin seksuaalisen väkivallan uhreja kertomaan kokemuksistaan.

Maanantaina Israeliin vierailulle saapunut Patten pyysi uhreja rikkomaan hiljaisuuden.

– Olemme täällä kuunnellaksemme teitä turvallisesti ja luottamuksellisesti. Maailman täytyy saada tietää, mitä todella tapahtui 7. lokakuuta, hän sanoi viitaten Hamasin Israeliin tekemän hyökkäyksen päivämäärään.

Israel on kritisoinut YK:ta siitä, ettei se ole reagoinut tarpeeksi nopeasti uhrien kertomuksiin raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta, joihin Hamasin jäsenten väitetään syyllistyneen.

Rikosteknisten todisteiden ja uhrien kertomusten vähäisyys on tehnyt seksuaalisen väkivallan laajuuden arvioimisen vaikeaksi.

Patten tapaa uhreja ja todistajia

Patten tapasi maanantaina Israelin presidentin vaimon Michal Herzogin. Hän tapaa vierailullaan myös Hamasin hyökkäyksen uhreja, todistajia ja asevoimien edustajia.

Pattenin on tarkoitus kerätä vierailunsa aikana todistusaineistoa Hamasin tekemästä seksuaalisesta väkivallasta, Israelin ulkoministeriö sanoi maanantaina.

– Ulkoministeriö kutsui Pattenin vierailulle, jotta hän saisi suoran vaikutelman kauheuksien laajuudesta ja sen jälkeen toisi Hamasin rikokset kansainvälisten viranomaisten tietoisuuteen, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Israelilaisviranomaisten mukaan Hamasin hyökkäyksessä Israeliin kuoli noin 1 140 ihmistä. Hamas otti hyökkäyksen yhteydessä noin 250 panttivankia, joista noin sata on vapautettu. Noin 30 panttivangin uskotaan kuolleen.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kuollut yli 26 600 ihmistä, pääosin naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat