Yksi kysymys lastenlääkärin vastaanotolla paljastaa huolestuttavan muutoksen

Lasten ummetus lisääntyy vähentyneen liikunnan myötä.

UKK-insituutin johtajan, professori Tommi Vasankarin mukaan suomalaislasten ja -nuorten kunto on heikompi kuin koskaan viisikymmenvuotisen mittaushistorian aikana. Vasankarin mukaan yhä isompi osa työikäisistä sairastaa, jos suuntaa ei saada muutettua.  Yllä olevalla videolla professori Vasankari pohtii, mikä neuvoksi!

Suomalaisen liikkumissuosituksen mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua tunnin verran joka päivä. Keväällä julkaistun Liitu-tutkimuksen perusteella suosituksen tavoitti viime vuonna ainoastaan kolmasosa peruskouluikäisistä suomalaisista. Syyskuussa julkaistun kouluterveyskyselyn tulokset ovat samansuuntaisia. Yläkouluikäisistä vajaa kolmannes tytöistä ja vajaa neljännes pojista liikkuu vapaa-ajallaan korkeintaan yhden tunnin viikossa. 

Yksi yllättävä seuraus lasten vähäisellä liikkumisella on: ummetus. Lastentautien erikoislääkäri Johanna Immonen muistuttaa Terveystalon tiedotteessa, että vatsa toimii hyvin silloin, kun liikutaan paljon, ja suoli aktivoituu liikkeessä. 

Tämän päivän lapset liikkuvat liian vähän, ja se on hyvin todennäköisesti suurin syy ummetuksen lisääntymiselle. Ennen vastaanotollani varmistin, liikkuuko lapsi tarpeeksi koulun jälkeen. Nyt kysyn, liikkuuko lapsi ollenkaan. Tämä on hyvin huolestuttava kehitys, Immonen toteaa.

Ummetuksen yleistymiseen vaikuttaa myös ruokavalio.

– Tänä päivänä syödään enemmän sokeripitoista ruokaa ja herkutellaan. Ruokarytmi ei välttämättä ole säännöllinen eikä ruokailla perheen kanssa yhdessä, Immonen selittää.

Ummetus lisääntynyt vuosien mittaan

Lasten ummetus on lisääntynyt 25 vuotta lastentautien erikoislääkärinä toimineen Immosen työuran aikana vauvaikäisistä 16-vuotiaisiin. Ummetus voi aiheuttaa vatsakipuja kipuja ulostaessa. 

Lapset alkavat usein kivun takia panttaamaan ulostamista, mikä vain lisää ummetuskierrettä. Jos lapsella on kipuja öiseen aikaan, nukkuminen on levotonta, lapsi on väsymyksen takia päivisin kiukkuinen ja koko perhe on väsynyt. 

Ummetuksen hoito

Lisää arkeen monipuolista liikuntaa

Liika maito voi ummettaa, kannattaa juoda vettä.

Ruokavalioon kuituja eli kasviksia, vihanneksia, marjoja tai hedelmiä joka aterialla. Banaania kannattaa välttää.

Arkiruokailusta sokeripitoiset juomat ja herkut pois.

Rakenna lapselle säännöllinen ulostusrytmi.

Jos kotikontsit eivät auta muutamassa viikossa, kannattaa Immosen mukaan lähteä lääkäriin. 

Pahimmassa tapauksessa lapsien ummetus voi vaikuttaa koko perheen arkeen.

– Saatetaan joutua esimerkiksi miettimään etukäteen, voidaanko lähteä ruokakauppaan, jos lapsi ei ole vielä sinä päivänä ulostanut, tai mitä tehdään, jos kauppareissulla alkaa kovat kivut.

Miten ummetus määritellään?

Ummetuksesta puhutaan, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, tai jos lapsen uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on yleensä vaikeeaa. 

– Normaalisti lapsen vatsan pitäisi toimia 1–2 kertaa päivässä. Vaikeaan ummetukseen voi liittyä myös tuhrimista, Immonen kertoo.

Immosen mukaan vaikea ummetus voi aiheuttaa myös närästystä. Lapsi saattaa kuvailla närästystä huonoksi tai pahaksi oloksi. Närästyskin helpottaa, kun vatsan saa toimimaan. 

Katso myös: Miten innostaa lapsia liikkumaan?

Näin innostat lapsia liikunnan pariin 0:39
Vuoden liikunnan opettaja Ari Siikanen kertoo, miten vanhemmat voivat innostaa lapsia liikkumaan.

Lähde: Terveystalo
 

Lue myös:

    Uusimmat