Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin tutkija Niina Junttilan ja dokumentintekijä Ripsa Koskinen-Papusen kanssa yksinäisyydestä.
Tutkija Niina Junttilan mukaan yksinäisyys on uusi yhteiskunnan eriarvoistava tekijä ja siitä koituu kuluja valtiolle etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden muodossa.
– Me tiedämme, että pitkään yksinäiset, heillä on enemmän psyykkisiä ongelmia, heillä on enemmän terveysongelmia, ihan fyysisen terveyden kanssa. (He) tippuvat helpommin koulutusuralta ja jäävät pois työelämästä.
Yksinäisyydestä ei ole välttämättä helppo lähteä keskustelemaan, sillä toimittaja Ripsa Koskinen-Papusen mukaan yksinäisyyttä hävetään.
– Vaikka eihän se ihminen ole huono tai tehnyt mitään pahaa, jos hän on yksinäinen. Mutta sehän on usein aika vaiettu asia, jota ei huomata edes, hän sanoo.
Yksinäisyysongelman ratkaisemiseksi kaiken ikäisten yksinäisyys tulisi huomioida paremmin. Junttila ehdottaa ratkaisuksi yhteiskunnan rakenteiden muuttamista.
– Laitettaisiin panoksia sinne neuvolaan, varhaiskasvatukseen ja kouluun. Jos sinulla on opettajana koululuokassa 35 oppilasta, niin ethän sinä voi huomioida kaikkia samalla tavalla. Jos on alle 20 oppilasta, niin jokainen saa ihan faktisesti enemmän minuutteja opettajan aikaa, ja jokainen tulee huomatuksi siellä paremmin.
"Yhteiskunta säästäisi, jos yksinäisyys otettaisiin tosissaan"
Yksinäisyyden yllättämät on Koskinen-Papusen uusi dokumentti, jolla hän haluaa herätellä katsojia havaitsemaan ympärillään olevaa yksinäisyyttä.
– Jos ei kyetä olla niin empaattisia, että muuten puututtaisiin tähän yksinäisyyteen, niin mietittäisiin nyt edes tämän rahafunktion kautta. Yhteiskunta säästäisi sillä, että tämä yksinäisyys otettaisiin tosissaan, Koskinen-Papunen sanoi lähetyksessä.
Yksinäisyyden yllättämät sunnuntaina 10.5. MTV3-kanavalla kello 17:55.
Mitä yksinäisyys oikeastaan on? Minkälaisia tarinoita Koskinen-Papusen dokumentissa kuullaan? Katso koko lähetys!